januar 10, 2022

Bo Celjska kotlina vendarle dočakala sanacijo?

V sredo bo pristojni parlamentarni odbor obravnaval tretjo verzijo Zakona o sanaciji Celjske kotline. Kaj bi prinesel zakon?

Na mizi je že tretji predlog Zakona o sanaciji Celjske kotline. (Foto: Štajerski val)

Poročali smo že, da je vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga lani maja v parlamentarno proceduro vložila že drugi predlog Zakona o sanaciji Celjske kotline. Po poletnih usklajevanjih, predvsem s celjsko občino, je jeseni vložila še nadgrajeno, tretjo verzijo zakona, ki jo je danes predstavila novinarjem. Kaj so njeni glavni poudarki? Janja Sluga:

Zakon je vreden 23 milijonov evrov, pri tem bi 16 milijonov pokrila Cinkarna Celje, ki naj bi s tem zneskom sanirala območje stare in trenutne Cinkarne. Za ti območji po besedah Sluge namreč obstajajo nedvoumni dokazi, da je degradirano prav zaradi delovanja Cinkarne. Preostalih 7 milijonov evrov pa bi v svojem proračunu zagotovila država, ki je lani začela sanacijo onesnaženih zemljin v celjskih vrtcih.

Pristojna komisija državnega sveta je predlog že podprla, državni svet ga bo obravnaval na plenarni seji 21. januarja. Pristojni parlamentarni odbor državnega zbora pa bo zasedal v sredo, če bo predlog podprl, bo uvrščen na razpravo na januarsko oz. februarsko sejo državnega zbora. O podpori predlogu zakona pa Sluga pravi:

Težke kovine nam škodijo nevidno
Ob tem je Cvetka Ribarič Lasnik iz celjskega Inštituta za okolje in prostor opozorila, da prve analize o onesnaženosti tal v Celjski kotlini segajo že v leto 1987. Pri tem poudarja:

Po njenem mnenju, bi moral onesnaževalec v ceno svojega izdelka že všteti znesek, namenjen sanaciji. A potem verjetno ne bi dolgo profitabilno posloval. Zato rešitev vidi v konsenzu politike in gospodarstva. Prepričana je, da je Celje lahko vzorčni primer za ostala degradirana območja v Sloveniji.

Da se takšni projekti navadno ustavijo pri denarju, pa je danes poudaril nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki pri pripravi zakona pomaga skoraj štiri leta. Izpostavil je, da Slovenija res potrebuje sistemsko rešitev, a hkrati opozoril:

Zakon pa bi, pravi, vsakega naslednjega ministra zavezal, da mora sanirati območje Celjske kotline. (TMG)