oktober 11, 2022

Bodo Mestinjčani zagrozili z izstopom iz šmarske občine?

Občina želi najti kompromis, a idealne rešitve ni na vidiku

Med krajani Mestinja v občini Šmarje pri Jelšah še vedno vre zaradi napovedane gradnje hale v poslovni coni Mestinje Bohor, ki jo načrtuje lastnik zemljišča, podjetje iz Podčetrtka. Nekateri krajani pozivajo k preprečitvi gradnje, investitor vztraja, da dela po pravilih, občina pa skuša poiskati kompromisno rešitev, ki bi bila zadovoljiva za obe strani, pa tudi za občino.

Krajane dela na parceli razburjajo že nekaj časa, fotografija je iz lanske jeseni. (Foto: Katja Furman)

Moti jih gradnja v poslovni coni  
V Mestinju so na to temo razpravljali že na zboru krajanov konec maja, kjer so poudarjali, da ne vedo, kakšno dejavnost na zemljišču, ki je sicer del obrtne cone, sploh načrtuje podjetje Anteh, pa tudi, da se bojijo prekomernega hrupa in prahu ter ostalih negativnih vplivov na okolje. Za naš radio je lastnik podjetja Anteh, Andrej Leskovšek, junija dejal, da je komunalno opremljeno zemljišče kupil že leta 2015, da na njem načrtuje postaviti plato za skladišče gradbenih materialov in gredbene opreme ter da očitki krajanov po njegovem mnenju nimajo pravih temeljev. Po zboru krajanov je o zadevi razpravljal tudi šmarski občinski svet, ki je odločil, naj skušata obe vpleteni strani skupaj z občinsko upravo poiskati rešitev, zadovoljivo tako za krajane kot podjetnika.

Katere možnosti so na mizi? 
Na seji občinskega sveta minuli teden je bila točka znova na dnevnem redu. Občinska uprava je predstavila več možnosti, nobena pa, kot so poudarili, ni idealna rešitev.

Možna je sprememba občinskega podrobnega prostorskega načrta, s čimer bi zemljišču spremenili namembnost, a s tem si bodo, kot je poudarila občinska uprava, verjetno nakopali tožbo lastnika zemljišča, ki je parcelo kupil že pred leti, na njej pa želi postaviti objekt, ki je skladen z aktualnim prostorskim aktom.

Občina bi lahko od investotorja kupila zemljišče, za kar nima denarja in bi se v tem primeru morala zadolžiti. Možna bi bila tudi menjava zemljišč. V tem primeru bi občina dobila zemljišče Anteha, v zameno pa bi mu dala zemljišče, ki je v Mestinju že v lasti občine in na katerem načrtuje skupaj z državo zgraditi satelitski urgentni center. A v tem primeru bi občina dobila manjše zemljišče, ki pa bi ga morala še doplačati, ob tem se tudi pojavlja vprašanje, ali bi sporno zemljišče v poslovni coni sploh bilo primerno za objekt, kot je urgentni center.

Še ena od možnosti pa je, da podjetje Anteh zgradi načrtovano halo, ki jo zatem v najem vzame občina, nekega dne pa jo lahko morda tudi odkupi. Prostore bi potrebovali, pravi župan Matija Čakš, in sicer za javne delavce ter za vse stroje in ostalo opremo, ki jo ti uporabljajo. A tudi tukaj se pojavlja več vprašanj, tudi to bi med drugim občino namreč precej stalo.

Burna razprava, a brez odločitve
Razprava med svetniki je bila precej burna, slišati je bilo, da nikakor ne podpirajo sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta ter s tem tveganja za tožbo, prav tako da ne pride v poštev menjava zemljišč, saj da urgentni center, ki bo za celotno Obsotelje in Kozjansko, sodi tja, kjer je že načrtovan. Tudi nakup zemljišča in najem hale nista požela odobravanja. Poudarjali so tudi, da investitor dela v skladu z vso aktualno zakonodajo.

Končne odločitve na seji tako ni bilo. Župan Matija Čakš je dejal:

Zgodba še nima epiloga. Občina bo zdaj počakala še na odziv podjetja Anteh, ki mu je poslala predloge, po drugi strani je pričakovati, da bodo krajani Mestinja do prihodnje seje vložili uradno zahtevo za začetek sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta, o kateri se bo občinski svet nato moral izreči.

Šušlja se o želji po izstopu iz občine  
Je pa bilo že po majskem zboru krajanov Mestinja slišati, da bi lahko, če jim občina ne bo stopila naproti, začeli postopke za izstop iz šmarske občine. Predsednik Krajevne skupnosti Mestinje Vladimir Šilec nam je povedal, da krajevna skupnost ne pobira nobenih podpisov. Janez Colnerič, ki je kot zainteresirana javnost prisostvoval tudi na zadnji seji občinskega sveta, pa pravi, da so se s somišljeniki tudi o tej možnosti pogovarjali, da pa trenutno kakršnihkoli podpisov ne zbirajo, njihovi nadaljnji koraki pa da bodo odvisni od tega, kakšna bosta končna odločitev in ukrepanje občine. (AD)

Povezani prispevki: 
V MESTINJU INDUSTRIJSKE CONE NE ŽELIJO PREBLIZU NASELJU