maj 10, 2020

Pomagajmo zbrati potrebščine za 12.000 učencev

Vsako leto šolske potrebščine socialno šibkejšim družinam predstavljajo velik strošek. Slovenska karitas jih je lani priskrbela 11.961 osnovnošolcem – za skoraj 400 razredov otrok. Pomoč številne družine potrebujejo tudi letos, predvsem tiste, ki se spopadajo z brezposelnostjo staršev, boleznijo ali se soočajo z drugimi težkimi okoliščinami.

Lani so pomagali 11.961 osnovnošolcem, letos želi Karitas šolske potrebščine zagotoviti 12.000 učencem iz socialno šibkih okolij.(Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Karitas tako že 12. leto vabi k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek, s katero želijo pomagati 12.000 otrokom v stiski. »Z akcijo želimo zbrati čim več novih, velikih, črtanih zvezkov ter ostalih šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke, ki tudi v Sloveniji potrebujejo tovrstno pomoč. Zbrane šolske potrebščine bodo sodelavci Karitas preko poletja razdelili družinam, ki sami nimajo dovolj sredstev za nakup šolskih potrebščin,« pravijo v organizaciji.

Kako pomagati?
Zvezek ali druge šolske potrebščine lahko poklonite: v 255 prodajalnah Mercator po vsej Sloveniji, med drugim tudi v trgovinah v Celju, Šentjurju, Žalcu, Rogaški Slatini, Šmarju pri Jelšah, Štorah, Rogatcu, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Šoštanju, Velenju, Vojniku, Vitanju in Zrečah. Za ta namen je pri blagajnah označen nakupovalni voziček, in sicer vse do 15. julija.

Prav tako lahko šolske potrebščine podarite v spletni trgovini in papirnicah Office&More, od koder bo kupljen zvezek dostavljen Slovenski karitas. Pa tudi v šoli, v kolikor bo tako navodilo mentorjev, ali s SMS sporočilom ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919. Tako boste darovali 1 ali 5 EUR.

Ena od mnogih zgodb
»V center Karitas je prišla mama samohranilka, ki ima hčerko v 4. razredu OŠ. Dolgo časa je iskala službo in v začetku tega leta jo je dobila. Bila je zelo vesela, a njeno veselje ni trajalo dolgo. Marca so bili sprejeti ukrepi proti korona virusu in ker je bila med zadnjimi, ki so jo v podjetju zaposlili, je bila sedaj tudi med prvimi, ki so jih odpustili. Novo zaposlitev je v teh časih skoraj nemogoče dobiti, zato smo jo usmerili po pomoč na CSD, pomagali pa ji bomo s paketi hrane in šolskimi potrebščinami za hčerko.«

To je le ena zgodba, pri Karitas se srečujejo še z mnogimi. Nekaj so jih, skupaj z načini, kako pomagati, če lahko, zbrali TUKAJ.