junij 26, 2018

Boljša varnost pri vrtcu in šoli na Zgornji Polskavi

Na Zgornji Polskavi v občini Slovenska Bistrica so na Mariborski cesti postavili prikazovalnik hitrosti. Že po prvem tednu se je izkazal za zelo učinkovito metodo umirjanja prometa. Pot v šolo in vrtec je tako varnejša.

Policisti in domačini voznike pozivajo k previdni vožnji, na prekoračitev hitrosti jih odslej opominja tudi prikazovalnik.

Učinek viden že po prvem tednu
Prikazovalnik hitrosti je na cesti mimo šole in vrtca, kjer je hitrost omejena na največ 50 km/h. Že v prvem tednu po postavitvi se je delež prehitrih voznikov na tem odseku znižal za 13 odstotkov, kar gotovo pomembno povečuje varnost pešcev na tem območju. „Prikazovalnik hitrosti bo nedvomno prispeval k večji varnosti pešcev v prometu, še posebej šolskih otrok, saj se je v preteklosti tukaj v bližini, na prehodu za pešce, že zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom,“ je ob postavitvi prikazovalnika dejal župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar.

Hitrost ubija!
Prikazovalnik so postavili pod okriljem projekta Skupaj umirjamo promet, ki ga v sodelovanju z občinami izvajata podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav. „Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel,“ poudarjajo pripravljavci projekta in dodajajo, da bodo do konca tega meseca v vsej državi skupaj postavili že 44 prikazovalnikov, ki voznike pozivajo k upoštevanju omejitev hitrosti. (AD)