oktober 26, 2021

Brezplačni prevozi starejših tudi v Slovenski Bistrici

V občini Slovenska Bistrica so od septembra na voljo brezplačni prevozi starejših občanov po različnih opravkih – do zdravnika, lekarne, banke, pošte, uradov, trgovine in občasno na družabne dejavnosti. Za prevoz je treba poklicati na številko 031 619 611 vsaj tri dni pred prevozom.

Avtomobil za brezplačne prevoze starejših občanov je zagotovila občina. (Foto: občina Slovenska Bistrica)

Za starejše nad 65 let, ki nimajo prevoza
Občina Slovenska Bistrica je septembra vzpostavila brezplačne prevoze za starejše z imenom Metuljček. V ta namen je kupila osebni avtomobil, poimenovan Metuljček. Koordinacijo prevozov je občina zaupala Centru za starejše Metulj Slovenska Bistrica, ki že 13. leto deluje pod okriljem občine Slovenska Bistrica. Kordiatorica projektov in vodja aktivnsti v centru Nina Robar pravi, da so brezplačni prevozi namenjeni starejšim občanom, ki nimajo možnosti lastnega prevoza ali prevoza svojih bližnjih in so starejši od 65 let.



Prostovoljnji vozniki Centra za starejše Metulj Slovenska Bistrica. (Foto: Občina Slovenska Bistrica)

Za večjo mobilnost in družbeno vključenost starejših
Za projekt so se na slovenjebistriški občini odločili, ker so prepoznali potrebo po večji mobilnosti starejših občanov. Marsikdo namreč nima možnosti prevoza do mesta in po opravkih, pa tudi povezava javnega prometa je ponekod slabša, še posebej v oddaljenih krajih občine, razlaga Robarjeva:

Posamezniki lahko prevoz naročijo na številko 031 619 611 vsaj tri dni pred načrtovanim prevozom. Naročanje je možno od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro. Prevoze trenutno izvaja 17 prostovoljcev, dobrodošli pa bi bili tudi novi vozniki. Če imate veljavno vozniško dovoljenje in ste v prostem času pripravljeni pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo, pokličite v Ceter za starejše Metulj. (SP)