julij 9, 2019

Celje bo dobilo P+R parkirišče

V Celju se obeta še ena novost na področju trajnostne mobilnosti. Po Kolescu in Celebusu je celjska začela uresničevati projekt Parkiraj avto in prestopi na kolo. Gre za ukrep, s katerimi želi spremeniti potovalne navade ljudi, zmanjšati prometne težave in izboljšati kakovost zraka v mestu.

Na celjski občini si prizadevajo, da bi se vedno več ljudi po opravkih odpravilo s kolesom ali javnim potniškim prometom. (Foto: Google)

Tudi parkirna mesta za avtodome
Zadnja novost, ki jo uresničuje Mestna občina Celje bo na lokaciji med staro železniško postajo in Savinjo na Ulici XIV. Divizije. Projekt Parkiraj avto in prestopi na kolo prinaša 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Ob tem bodo tri namenjena  invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov. Uporabnikom bo na voljo 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles Kolesce. Predvidenih je tudi osem parkirnih mest za avtodome in polnilna postaja za električne avtomobile. V bližini sbosta tudi servisno stojalo za nujna popravila koles ter varovana pokrita kolesarnica za pet koles. Občina namerava zasaditi še nov, enojni drevored, uvoz na parkirišče pa bo na istem mestu kot doslej.

Parkiranje polovico cenejše
Za uporabnike sistema bo parkiranje na tem območju cenejše, v ceno pa bo nato všteta še izposoja kolesa ali uporaba mestnega avtobusa. Za primer, celodnevno parkiranje na tem območju sedaj stane 2,5 evra, po vzpostavitvi sistema bo cena polovico nižja. Projekt je ocenjen na nekaj več kot 420.000 evrov. Skoraj 230.000 evrov je celjska občina dobila iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, razliko pa je zagotovila v letošnjem proračunu. Gradbena dela bo opravilo podjetje VOC Celje, ki je bilo na javnem razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik. (NS)