februar 24, 2022

Celje bo dobilo tri nove častne meščane

Znani so letošnji občinski nagrajenci ob prazniku Mestne občine Celje, ki ga knežje mesto praznuje 11. aprila. Celje bo dobilo kar tri nove častne občane, ob tem bodo podelili še 9 celjskih grbov, zlatih, srebrnih in bronastih.

Celjski župan Bojan Šrot bo ob letošnjem občinskem prazniku izročil 12 občinskih priznanj. (Foto: Radio Štajerski val)

Kdo so novi častni meščani?
Celje bo po letu 2020 znova dobilo častnega meščana, ne le enega pač pa tri. Celjski mestni svetniki so na seji ta teden odločili, da bodo nazive prejeli Janko Turnšek, za poslovno uspešnost, pomemben prispevek k razvoju celjskega gospodarstva, dolgoletno nesebično delo na področju gasilstva ter vključenost v širše družbeno okolje, Jože Volfand, za dolgoletno uspešno delovanje na področju novinarstva, založništva in kulturnih prireditev ter izjemen prispevek k prepoznavnosti in ugledu mesta Celja doma in v tujini ter Milan Zupančič, ki mu bodo naziv podelili za uspešno delo v gospodarstvu, neizbrisno sled in pomoč pri vzpostavitvi temeljev razvoja zlate dobe celjskega rokometa ter velik prispevek k ugledu in prepoznavnosti Celja doma in v tujini.

Komu 9 celjskih grbov?
Celjski župan Bojan Šrot bo na slovesnosti ob občinskem prazniku podelil tudi celjske grbe. Zlatih se bodo letos razveselili Igor Dosedla, za dolgoletno uspešno vodenje šole, za izboljšave in spremembe na področju srednješolskega, višješolskega izobraževanja ter izobraževanja odraslih in prispevek k razvoju kakovostnega izobraževanja v Celju, Bojana Mazil Šolinc, za uspešno vodenje Doma ob Savinji Celje ter za prispevek na področju razvoja socialnega varstva starejših s storitvami in programi, ki omogočajo kvalitetnejše bivanje in življenje starostnikov ter njihovih svojcev in Pokrajinski muzej Celje, za 140 let uspešnega delovanja, ohranjanje kulturne in materialne dediščine ter popularizacijo zgodovinske dediščine v Celju in širši regiji. Srebrni grb bodo ob prazniku celjske občine izročili družbi Antika, za vodenje in dvig prve celjske zasebne knjigarne v kulturni prostor, stičišče ljubiteljev knjig, branja in bralne kulture. Prejemniki bronastega grba so Zvone Dežnak, za prispevek pri razvoju celjske tekstilne industrije in inovativne rešitve pri oblikovanju športnih oblačil in pripomočkov za vrhunske športnike, Tatjana Dremelj, za umetniško delo in uspehe na področju slovenske popularne glasbe in Helena Novak, za uspešno podjetniško pot ter prodorno, napredno, kreativno in ustvarjalno delo na področju floristike. Prejemnici kristalnega celjskega grba, ki je nagrada za odličnost v celotnem študijskem obdobju, sta tokrat Iva Đekič Tajnšek in Tjaša Žohar. (NS)