avgust 26, 2021

Celjske šole in vrtci pred novim šolskim letom tudi s pritiski

Novo šolsko leto je za ovinkom. Kakšno bo v številkah v celjskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer ravnatelji to poletje prejemajo tudi protestna pisma? Kakšna so pričakovanja glede na epidemiološke razmere, česa si želijo? So pripravljeni?

Ravnatelji celjskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol si želijo, da bi bili šolski in vrtčevski hodniki celo šolsko leto polni. (Foto: Radio Štajerski val)

Tri celjske javne vrtce bo v prihajajočem šolskem letu obiskovalo 1568 otrok, kar je nekoliko manj kot preteklo šolsko leto. S prvim septembrom bodo lahko sprejeli vse novince, teh je 318, lani jih je bilo 262. Kako so pripravljeni na nov začetek, ki ga bo znova zaznamoval koronavirus, razlaga vodja Odbora za povezovanje Javnih vrtcev Mestne občine Celje Mateja Obrez:



Kako pa je s precepljenostjo zaposlenih v celjskih javnih vrtcih?



Naredili bodo vse, da bo pouk v živo
Tudi celjski osnovnošolci bodo novo šolsko leto začeli v živo, v šolskih klopeh. Te bo v devetih celjskih javnih osnovnih šolah gulilo 4274 učencev, kar je nekoliko več kot v minulem šolskem letu. Šolski prag bo prvič prestopilo 466 otrok, kar je osem več kot lani septembra. In kakšna so pričakovanja pred prvim septembrom? Vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol Marijana Kolenko:



Celjski ravnatelji ob tem starše pozivajo naj šol, učiteljev in ravnateljev ne obremenjujejo s protestnimi pismi. Kolenkova razlaga:




V celjskih osnovnih šolah bo letos 466 prvošolčkov.

Največji zalogaj ob omejitvenih ukrepih v boju proti koronavirusu bo sicer organizacija pouka, torej logistika gibanja učencev po šoli in učilnicah. Ob tem pa, kot izpostavlja Kolenkova, ravnatelji v dneh pred prvim septembrom veliko napora vlagajo tudi v to, da bi na začetku šolskega leta učenci nadoknadili čim več znanja, ki je bilo izgubljeno v času, ko so se šolali na daljavo.

Protestna pisma in grožnje tudi ravnateljem srednjih šol
Protestna pisma in grožnje so zadnje mesece del vsakdana tudi na celjskih srednjih šolah. Vodja aktiva ravnateljev celjskih srednjih šol Iztok Leskovar, sicer ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, pravi, da prihajajo dnevno, ta teden je dobil dve pismi:



Tudi o pogoju PCT v zavodih vzgoje in izobraževanja je bilo zadnje tedne veliko govora. Kot je znano, so šole in vrtci ta teden prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni pogoja PCT ne bodo držali. Delodajalci lahko kršitelje zaradi neupravičene odklonitve testiranja tudi odpustijo. V minulih dneh se je v javnosti veliko govorilo o primeru ravnatelja Osnovne šole Prebold, ki zavrača zaščitne ukrepe, ki jih vlada v boju s koronavirusom nalaga šolam, od ministrstva pa je v dopisu med drugim zahteval znanstvene dokaze o virusih kot povzročiteljih bolezni ter študije o varnosti in učinkovitosti povečane uporabe razkužil in mask. Leskovar je jasen:



V celjskih srednjih šolah so sicer pred novim šolskim letom optimistični. V šolske klopi bo prvega septembra sedlo nekaj več kot 7200 dijakov, ki bodo obiskovali Gimnazijo Celje – Center, I. Gimnazijo v Celju, Ekonomsko šolo, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo, Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti ter Šolski center Celje, kamor sodijo Srednja šola za gradbeništvo, Srednja šola za elektrotehniko in kemijo, Srednja šola za strojništvo in mehatroniko, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko ter Gimnazija Lava. Dodajmo še, da je med srednjimi šolami največ dijakov vpisanih na Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo, 1030, med gimnazijami pa na Gimnazijo Celje-Center, 936. (NS)