september 5, 2018

Za kaj in kdaj pride prav gasilski ključ?

Celjski poklicni gasilci bodo pri intervencijah odslej še hitrejši in učinkovitejši. Uporabljati so začeli poseben sistem „gasilski ključ“, s katerim bodo lahko do objektov, kjer bodo morali posredovati, dostopali nemoteno, hkrati pa ne bodo povzročili dodatne škode.

Gasilski ključi so doslej v Celju nameščeni na treh lokacijah, pri upravni stavbi podjetja Simbio v Bukovžlaku, pri Medicinskem centru Lanovž na Lavi in pri podjetju Etol v Škofji vasi. (Foto: Radio Štajerski val)

Hitreje in z manj škode
Gasilski ključ gasilski enoti, ki posreduje, omogoča lažji dostop in vstop v ogroženi objekt, kar skrajša čas posredovanja, zmanjša pa tudi možnost nastanka večje materialne škode, ki bi jo gasilci morebiti povzročili, ko bi se skušali prebiti do kraja dogodka. Gasilci so največkrat prvi na kraju nesreče, zato je nova pridobitev zelo dobrodošla. „Če imajo gasilci ob prihodu na kraj dogodka neoviran dostop, je to bistvenega pomena, saj lahko požar ali drugo nevarnost omejijo že v začetni fazi,“ poudarja direktor Poklicne gasilske enote Celje Janko Požežnik.

Kje je shranjen ključ?
„Ključavnice za gasilski ključ je mogoče namestiti na vse ovire, ki zapirajo dostop do objekta, recimo pomična in vhodna vrata, potopni stebrički ali zapornice. Ključavnico lahko namestimo na sam objekt ali pa se na objekt vgradi poseben trezor, v katerem je shranjen ključ. Ta ključ zagotavlja največjo stopnjo varnosti, saj beleži vsak vstop ali prehod. Program je v lasti proizvajalca ključavnic, tako da gasilci ne moremo spreminjati časov, ki jih ključ zabeleži,“ razlaga gasilski inštruktor v Poklicni gasilski enoti Celje Damjan Kmetič. Gasilski ključi so v Celju doslej nameščeni na treh lokacijah, pri upravni stavbi podjetja Simbio v Bukovžlaku, pri Medicinskem centru Lanovž na Lavi in podjetju Etol v Škofji vasi. Njihova uporaba je sicer mogoča tudi pri večstanovanjskih objektih ali stanovanjskih hišah. Podrobneje o novosti, ki bo celjskim poklicnim gasilcem precej olajšala delo, Damjanu Kmetiču prisluhnite v spodnjem posnetku. (NS)

Galerija slik

Datoteke

GASILSKI INŠTRUKTOR DAMIJAN KMETIČ O GASILSKEM KLJUČU