januar 4, 2023

Civilna iniciativa proti bazni postaji pri bistriški šoli

Telekom Slovenija želi v Bistrici ob Sotli mobilno bazno postajo s starega gasilskega doma  prestaviti na bližnje zemljišče, v bližino šole, čemur pa nasprotuje Civilna iniciativa Šempetranov. V iniciativi ocenjujejo, da bo zaradi elektromagnetnega sevanja ogroženo zdravje šolarjev in tamkajšnjih prebivalcev. O izvedbi projekta bo odločila upravna enota.

Bazna postaja Telekoma je trenutno na ostrešju bistriškega starega gasilskega doma, ki ga bodo zaradi gradnje vrtca in telovadnice na tej lokaciji porušili. Občina pri iskanju lokacije za novo bazno postajo zdaj išče rešitev, ki bo sprejemljiva za večino ljudi. (Vir: wikipedia)

Iniciativa želi bazno postajo 200 metrov stran od šole
V Bistrici ob Sotli se je oblikovala Civilna iniciativa Šempetranov, ki nasprotuje Telekomovi prestavitvi mobilne bazne postaje v bližino šole. Mobilna bazna postaja je trenutno na ostrešju starega gasilskega doma, ki pa ga bodo porušili in na tem območju postavili nov vrtec in telovadnico. Po načrtih Telekoma Slovenije bo mobilna postaja prestavljena na bližnje zemljišče, ki pa je po oceni civilne iniciative preblizu šole. Predstavnik civilne iniciative Šempetranov Antonio Andrej Černelč razlaga:

V civilni iniciativi so po besedah Černelča razočarani, ker jih pristojni niso vključili v pogovore o načrtih Telekoma. Za projekt prestavitve bazne postaje na novo lokacijo so, kot pravi, po naključju izvedeli šele v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Ali bo gradbeno dovoljene podano ali ne, bo na podlagi potrebnih soglasij odločila upravna enota. Če bo dovoljenje za postavitev bazne postaje izdala, v civilni iniciativi Šempetranov ne izključujejo sodnih postopkov.

Občina išče rešitve, sprejemljive za vse
Na občini Bistrica ob Sotli si medtem prizadevajo za rešitev, ki bo sprejemljiva tako za civilno iniciativo kot za investitorja, Telekom Slovenije. Župan Franjo Debelak pravi, da se vsi strinjajo, da bazno postajo potrebujejo, saj vsi uporabljajo telefone in druge sodobne tehnologije. Upa, da bodo uspeli skupaj sklenili dogovor o lokaciji, ki bo utrezala tako Bistričanom kot Telekomu: 



Odločitev upravne enote o postavitvi bazne mobilne postaje Debelak pričakuje v prvi polovici tega leta. (SP)