april 22, 2020

Dan Zemlje: videti in slišati naravo

Dan Zemlje je. Letos so v ospredju podnebni ukrepi. Nenačrtovano pa ga zaznamuje koronavirus, ki je ustavil življenje po svetu. V Benetkah so se ribe vrnile v kanale, na Tajskem želve vrnile na plaže, ki niso polne turistov. Kako pa je počasnejši svet vplival na naravo bližje nas? V Kozjanskem parku je vse po starem, pravi biolog Dušan Klenovšek.

Dan Zemlje nas naj spomni, da smo vsa živa bitja Zemljani, pravi biolog Dušan Klenovšek. (Foto: Štajerski val)

Narava Kozjanskega parka namreč ni izpostavljena industriji, ki bi v času koronavirusa ustavila proizvodnjo. Te dni sicer opažajo več smrdokaver, ptic, ki živijo v travniških sadovnjakih, in se te dni selijo iz južnih krajev.

»Smrdokavre, polži, krastače, metulji in ljudje. Vsi smo Zemljani. Zemlja nas vse potrebuje,« poudarja Dušan Klenovšek iz Službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor v Kozjanskem parku. Zato je prav, da se danes spomnimo na planet, ki nam vsem nudi dom. In smo do narave strpni in uvidevni vsak dan v letu, ne le na dan Zemlje.

Zemljin dan bodo v Kozjanskem parku sicer letos praznovali drugače – le preko svoje spletne strani in družbenih omrežij. A Klenovšek pravi, da lahko vsak sam praznuje dan Zemlje – tako, da se odpravi v naravo ter je ne le gleda, ampak vidi, ne le posluša, ampak sliši. Dušanu Klenovšku pa podrobneje prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)