april 20, 2020

Slovenska Bistrica: Kdo mora plačati priključitev na javno kanalizacijo?

V senci epidemije novega koronavirusa se ljudje soočajo tudi z ostalimi težavami. Na Štajerskem valu smo poiskali odgovor na vprašanje, ki so nam ga pred časom poslali stanovalci blokov v Slovenski Bistrici. Sprašujejo se, zakaj morajo sami plačati priključke na nov kanalizacijski sistem.

V Komunali Slovenska Bistrica pravijo, da je slovenjebistriška občina ena redkih občin v Sloveniji, ki uporabnikom ne zaračunava priključnine na obnovljeno kanalizacijsko omrežje. Njihov strošek je tako le fizična izvedba priključka. (Fotografija je simbolična.)

Tako določa vseslovenska zakonodaja
Občina Slovenska Bistrica je lani obnovila dotrajani kanalizacijski sistem na območju blokovskega naselja med Partizansko in Tomšičevo ulico. Sočasno je potekala tudi posodobitev vodovodnega omrežja. Na naš radio so se s pismom obrnili stanovalci blokov, ki se sprašujejo, zakaj so od Komunale Slovenska Bistrica dobili poziv, da sami uredijo in plačajo priključke na fekalno kanalizacijo, če je občina obljubljala celovito obnovo sistema. Za odgovor smo poprosili direktorja slovenjebistriške občinske uprave Branka Žnidarja, ki je dejal:

Žnidar pravi, da to pomeni ...

To, kot pravi Žnidar, določa tudi vseslovenska zakonodaja, in sicer v uredbi o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. Zato to velja tudi za blokovsko naselje v Tomšičevi ulici. Sicer pa Žnidar ob tem še dodaja, da je občina Slovenska Bistrica ena redkih občin v Sloveniji, ki uporabnikom ne zaračunava priključnine na obnovljeno kanalizacijsko omrežje. Njihov strošek je tako le fizična izvedba priključka. (NS)