april 28, 2021

Direktorica šmarskega zdravstvenega doma odstopa

Na popoldanski seji Občine Rogaška Slatina je svoj odstop od kandidature za nov mandat ustno ponudila direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki deluje tudi v Rogaški Slatini, Jasna Žerak.

Direktorica Jasna Žerak je v Rogaški Slatini odstopila od kandidature za nov mandat. (Foto: Štajerski val)

Popoldne so se na seji v Rogaški Slatini sestali tamkajšnji občinski svetniki. Na dnevnem redu je bila tudi podaja soglasja za nov mandat Jasni Žerak, direktorici Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki deluje na območju šestih občin Obsotelja in Kozjanskega – Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

Komisija predlagala odstop
Pristojna Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je predlog že obravnavala in občinskemu svetu predlagala, naj dosedanji direktorici Jasni Žerak ne poda soglasja za drugi mandat. Kot je zapisala komisija, je člane zmotilo pomanjkljivo gradivo, ki so ga na to temo prejeli. "Opozorili so že na predhodno izpostavljeno neustrezno urejenost javne zobozdravstvene službe v Rogaški Slatini in da je potrebno nazaj vzpostaviti nadstandardno dežurno službo v Rogaški Slatini, kot je bila pred epidemijo v marcu 2020 ter na sistem financiranja dežurne službe," so med drugim zapisali. Zmotilo jih je tudi poslovanje zdravstvenega doma s pozitivno razliko, saj po njihovih navedbah to dokazuje, da je poleg sredstev občine za izvajanje dežurne službe zavod prejemal tudi sredstva države. Zato so predlagali, da se Žerakovo imenuje za vršilko dolžnosti direktorja, v tem času pa se uredijo omenjena vprašanja. Medtem je občinska uprava svetnikom predlagala, naj Žerakovi prižgejo zeleno luč za nov mandat.

Žerakova zavrača očitke
Na popoldanski seji je Žerakova predstavila svoje delo. Poudarila, da je v štirih od šestih občin ustanoviteljic že prejela soglasje za drugi mandat. Med glavnimi dosežki v zadnjih štirih letih pa je v Rogaški Slatini izpostavila dodatno zaposlovanje – v slatinski zdravstveni postaji so zaposlili štiri zdravnike, imajo psihologinjo in logopedinjo – prav tako so prenovili zdravstveno postajo. Dejala je, da šmarski zdravstveni dom v šestih občinah s 176 zaposlenimi skrbi za 34.000 prebivalcev, kar je bil v času epidemije poseben izziv. "V epidemiji težko nudimo že osnovne storitve," je dejala. Glede zobozdravstvene službe pa pravi, da imajo v Rogaški dve ambulanti v javnem zobozdravstvu in dve ambulanti s koncesijama, ki ju je podelila občina. Ob tem je Žerakova povedala še, da v domu potrebujejo določen del dobička, saj so naložbe v kader, opremo in prostore zelo drage ter jih brez tega ne bi mogli izvesti. Med pridobitvami v zadnjih letih je poleg novosti v Rogaški Slatini naštela še ureditev ambulant in prostorov v Rogatcu, Kozjem in Bistrici ob Sotli ter selitev dela storitev šmarske zdravstvene postaje v prostore Stare šole v Šmarju, s čimer bodo zagotovili prostor za nove ambulante.

Odstop direktorice in občinskega svetnika
Na koncu predstavitve je Žerakova dejala, da odstopa od kandidature za nov direktorski mandat – ta se ji izteče prvega junija letos. Razprave o tem, ali Žerakovi potrditi nov mandat ali ne občinski svetniki tako niso imeli. Župan Branko Kidrič je ob tem dejal, da bodo Žerakovo, ker je odstop podala le ustno in je njena odločitev očitno dokončna, pozvali še k pisnemu odstopu. Je pa na seji svoj odstop iz občinskega sveta ustno podal tudi občinski svetnik Velimir Krklec, sicer sodelavec Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Jasno Žerak smo želeli podrobneje vprašati o njeni odločitvi, a pravi, da izjav medijem ne želi več dajati. (TMG)