januar 3, 2020

Do poletja v Celju zabavno znanstveno središče

To poletje naj bi v Celju, na Gubčevi ulici, vrata odprl Tehno park, ki bo ponujal zabavne, znanstvene, poučne, interaktivne in eksperimentalne vsebine za otroke, mladostnike, družine ter vse, ki jih zanima raziskovanje.

Zunanjost bodočega Tehno parka je že nared, v prihodnjih mesecih bodo opremili še notranjost. (Foto: Gregor Katič)

Znanost na zabaven način
Kot so sporočili iz Mestne občine Celje, se obnova stavbe, nekdanje veleblagovnice T na Gubčevi ulici, bliža h koncu. Že pred prazniki so vložili vso dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja, ta mesec naj bi sledil tehnični pregled. V prihajajočih mesecih bodo sicer v prostore namestili različno opremo in eksponate. Ko bo nared, bo Tehno park ponujal zabavne, znanstvene, poučne, interaktivne in eksperimentalne vsebine za otroke, mladostnike, družine ter vse vedoželjneže, ki jih zanimajo naš svet, tehnologija, vesolje, človeško telo, matematika in drugo. Celjski župan Bojan Šrot pravi:

Pred objektom, na delu Lilekove in Gubčeve ulice, bo občina uredila okolico, tako, da bo prijazna kolesarjem in pešcem.

Tehnopark že dobil direktorico
Celjska občina Tehno park ureja v sklopu projekta Generator. Zanj je prejela evropsko sofinanciranje v višini nekaj več kot 3,6 milijona evrov. Celotna naložba za celjsko občino in podjetje Tuš nepremičnine, ki je solastnik objekta, znaša nekaj več kot 5,9 milijona evrov. Milijon evrov bodo odšteli za opremljanje znanstveno tehnološkega parka. Konec decembra je celjski mestni svet imenoval direktorico, ki bo vodila nov javni zavod. Štiriletni mandat so svetniki zaupali Andreji Erjavec. (NS)