januar 30, 2018

Dobrih 85 tisočakov za varnost na Zreškem

Občina Zreče je tudi letos za vsa društva, ki skrbijo za varnost in reševanje v zreški lokalni skupnosti skupno zagotovila nekaj več kot 85 tisoč proračunskih evrov. Največ so prejela gasilska društva Zreče, Stranice in Gorenje ter Gasilska zveza Zreče-Vitanje.

Pomembno je, da se z osnovami reševanja mladi seznanijo že v osnovnošolskih letih. Zreška civilna zaščito vajo reševanja pripravlja prvo soboto v aprilu.

V začetku aprila bo vaja reševanja
Poleg gasilcev pa v primeru naravnih in drugih nesreč na Zreškem priskočijo na pomoč tudi gorski reševalci, člani kinološkega društva ter društva reševalnih psov. Z vsemi ima občina urejena pogodbena razmerja in vsako leto tak čas jim razdeli denar. V letošnjem proračunu je za tovrstne potrebne zagotovila 85.200 evrov. To je toliko kot lani. Po besedah poveljnika zreške civilne zaščite Emila Mumla so v dobri kondiciji: "Težko je sicer reči, da si na nesrečo ali kakršnokoli obliko nevarnosti lahko dobro pripravljen, saj jih je nemogoče predvideti. Pa vendar lahko zagotovimo, da si prizadevamo biti v optimalni kondiciji. Veliko dela imamo tudi z birokracijo. Izpolnjujemo vse zakonske obveznosti, to potrjujejo tudi inšpekcijski pregledi. Zadovoljni smo tudi s finančno pomočjo občine." Za učinkovito posredovanje pa je poleg nenehnega utrjevanja znanja potrebna tudi vaja. Zato bodo 7. aprila izvedli vajo reševanja. Nanjo so se že začeli pripravljati,, Simulirali bodo primer požara na Osnovni šoli Zreče. Preverili bodo, kako hitro in varno lahko otroke in zaposlene rešijo pred ognjenimi zublji. Po vaji se bodo učenci lahko podrobneje seznanili z vsemi službami, ki nudijo pomoč v primer takšnih in drugačnih nesreč. (BF)