oktober 18, 2022

Draginja tudi v domovih za starejše

Dražja hrana, vse višje cene elektrike in drugih energentov pestijo tudi domove za starejše. Vlada obljublja pomoč, da se cene oskrbnin ne bi višale, a nekateri domovi jih že dvigajo, saj da sami višjih stroškov ne morejo več kriti.

Oskrbnine so v marsikaterem domu dražje zaradi vse višjih cen. Domovi pravijo, da čakajo na navodila in pomoč države. (Foto: Pixabay)

Tudi domovi za starejše občutijo vse višje cene energentov, hrane in tudi delovne sile. Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pred kratkim med 59 zavodi opravila anketo. Več kot polovica sodelujočih domov načrtuje 15-odstoten dvig cen oskrbnin, ponekod se bodo te zvišale tudi za 30 odstotkov.

V zasebnih domovih skupine SeneCura, kamor sodi tudi dom starejših v Vojniku, pravijo, da oskrbnin še niso dvignili. Za dobavo plina imajo, kot nam je povedala poslovna direktorica skupine za Slovenijo Sanda Gavranovič, pogodbo sklenjeno do konca prihodnjega leta, za dobavo elektrike pa do konca tega leta. So pa občutili dvig cen prehrane, ta se je po njenih besedah podražila za 20 odstotkov. Ali bodo cene oskrbnin enake tudi prihodnje leto, pa da je še prezgodaj napovedati. Razlaga:

A direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel pravi, da to še ni nič konkretnega, da gre bolj za informiranje ministrstva o tem, za koliko so se dvignile cene, saj da imajo domovi različne pogodbe in cene. Poleg tega Drimlova omenja še, da tudi pogajanja s sindikati prinašajo višje plače, regres in malice, novi normativi pa so prinesli tudi dodatni kader, za katerega po njenih besedah še ne vedo, kdo točno bo zagotovil denar za plače. So pa višje tudi cene energentov:

Vse dražja je, pravi Gordana Drimel, tudi prehrana:

Trenutno višje cene krijejo iz lastnih rezerv. Bodo pa, predvidoma novembra, dvignili cene oskrbnin, za od 8 do 10 odstotkov oziroma od 60 do 100 evrov, odvisno od kategorije oskrbe stanovalca.

Minister obljublja, da višjih oskrbnin ne bo, v domovih čakajo predloge
Minister za delo Luka Mesec je pred kratkim sicer poudaril, da bo vlada naredila vse, da se oskrbnine ne bodo zvišale, bodo pa morali določeni domovi racionalizirati porabo. Sogovornici pravita, da se jima zdi izjava nekoliko nenavadna. Sanda Gavranovič:

Gordana Drimel pa pravi:

Pri tem Drimlova poudarja, da kljub številnim pozivom k pomoči in nasvetom, od države še niso dobili nič konkretnega. Regulacija cen energentov je dobrodošla, a so po njenih besedah podražitve še vedno previsoke in so prepuščeni samim sebi. (TMG)