april 11, 2018

Dravinja v Zrečah ne bo več poplavljala

Reka Dravinja tudi v občini Zreče ne bo več povzročala preglavic tamkajšnjim prebivalcem. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je z zreškim županom Borisom Podvršnikom podpisala pogodbo za urejanje povodja Dravinje. Gre za skoraj 390 tisoč evrov vredne naložbe.

Pogodbo so v Zrečah podpisali ministrica za okolje in prostor, zreški župan ter predstavnika Direkcije za vode in podjetja VGP Drava Ptuj (Foto: Občina Zreče)

Čez leto dni sanirano porečje Dravinje
Projekt v Zrečah predvideva vzpostavitev prvotne pretočnosti struge Dravinje ter izvedbo ukrepov za ohranjanja funkcionalnosti obstoječih vodnih ureditev. Odpravili bodo tudi škodo zaradi erozijskih dejavnikov v strugi in na brežinah vodotoka. S predvidenimi ukrepi bodo prav tako omejili posledice v primeru visokih voda. Skupna ocenjena vrednost naložbe znaša skoraj 390.000 evrov, od tega ministrstvo prispeva sredstva dobrih 320 tisočakov, občina Zreče bo primaknila dobrih 66 tisoč evrov. Z deli naj bi začeli konec aprila in jih zaključili čez dobro leto dni. Opravilo jih bo podjetje VGP Drava Ptuj. Občina Zreče je že predlani naročila izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo omilitvenih ukrepov. Te bo začela urejati na območju pod čistilno napravo, kjer bodo zagotovili talni prag. Nizvodno reke so predvideni 4 prepadni pragovi. V strugi je predvidenih šest stabilizacijskih talnih pragov. Zaključek bo pri mostu na Rudniški cesti. Brežine bodo zaščitili s suho kamnito zložbo iz lomljenca, visoka bo do dva metra. Z delom bodo začeli konec tega meseca, zaključek je predviden čez dobro leto dni. (BF)