marec 27, 2023

S ponovno uporabo damo odpadkom novo funkcijo in spreminjamo sebe

Druga jutranja kava z dr. Marinko Vovk

DRUGA JUTRANJA KAVA Pomlad je čas za nove začetke, zato ni naključje, da v obdobju, ko se narava prebuja in se vse začenja na novo, tudi ljudje nekako sledimo temu. Spomladansko čiščenje doma in okolice, pa tudi tradicionalne čistilne akcije okolja, so ta čas aktualni. Zato smo okolju posvetili tudi našo tokratno drugo jutranjo kavo.

Ob drugi jutranji kavi smo govorili o skrbi za okolje in ravnanju z odpadki.

Na drugi jutranji kavi smo tokrat klepetali s strokovnjakinjo na področju ozaveščanja o ravnanju in ponovni uporabi odpadkov, dr. Marinko Vovk, odgovorno za mrežo Centrov ponovne uporabe (CPU). Marsikaj zanimivega nam je zaupala, denimo, kaj lahko prinesemo v CPU, kaj se z izdelki nato zgodi, kako s pomočjo CPU razvijajo nova delovna mesta, zmanjšajo količino odloženih odpadkov, hkrati pa rešujejo socialne probleme, kot sta brezposelnost težje zaposljivih in revščina. Odgovore na vprašanja slišite v spodnjem posnetku, v katerem je dr. Marinka Vovk postregla tudi z nasvetom, kaj lahko vsak izmed nas naredi doma ali pa v službi, da vsaj za kak kilogram zmanjša količino odpadkov. (NS)

Skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo
V projektu studioKroG, ki promovira krožno rabo virov, kot vodilni partner sodeluje Znanstveno - raziskovalno središče Bistra Ptuj, kot partnerji pa sodelujejo še CPU, d.o.o., OKP Rogaška Slatina d.o.o., RRC Ormož, FONIX. 
Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 evrov. 
@EEANorwayGrantsSlovenia

@EEANorwayGrants