julij 22, 2021

Državni denar za obnovo znamenitega Pelikanovega ateljeja v Celju

Znameniti fotografski atelje Josipa Pelikana v Celju bo pomagala obnoviti država. Celjska občina je bila namreč skupaj z Muzejem novejše zgodovine Celje in Zavodom Celeia Celje uspešna na razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine. Pridobila je denar za obnovo dveh stavb, Fotohiše Pelikan in Romanski palacij na celjskem Starem gradu.

Obnova Pelikanovega ateljeja in stanovanja družine Pelikan bo potekala pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. (Foto: MOC)

Kot so sporočili iz Mestne občine Celje bo država oziroma Ministrstvo za kulturo za obnovo Pelikanovega ateljeja v dveh letih prispevalo 100.000 evrov. Kaj bo obsegala prenova? Predstavnica za odnose z javnostmi Alja Tihle Hren:




V Romanskem palaciju bo po obnovi znova prostor za različne dogodke, tudi poroke. (Foto: MOC, Matjaž Jambriško)

Obrtniška dela v Pelikanovem ateljeju bodo stala slabih 270.000 evrov. Prva faza obnove naj bi bila končana v prvih mesecih prihodnjega leta, nato bodo pristopili k muzejsko-galerijski ureditvi objekta. Kaj pa prinaša obnova Romanskega palacija na celjskem Starem gradu? Zamenjali bodo stavbno pohištvo in strešno kritino, v notranjosti pa bodo položili nov tlak. Po končani obnovi bodo v Romanskem palaciju uredili večnamensko dvorano za organizacijo dogodkov z grajsko vsebino, porok, razstav in drugih prireditev. Ta dela bodo stala slabih 120.000, pri čemer bo nekaj več kot 60 tisoč evrov primaknilo kulturno ministrstvo. (NS)