julij 25, 2022

Državni denar za ureditev Mačkove hiše v Kozjem

Občina Kozje je pridobila državni denar za sofinanciranje ureditve neprofitnih najemnih stanovanj v stari Mačkovi hiši v Kozjem. Ministrstvo za okolje je za 1,6 milijona evrov vreden projekt zagotovilo dobrih 700 tisoč evrov sofinanciranja.

Načrt za novo Mačkovo hišo v Kozjem. (Foto: Radio Štajerski val)

Nove zaposlitve, nova stanovanja
V Mačkovi hiši v trškem jedru Kozjega bo občina Kozje uredila neprofitna najemna stanovanja. Županja Milenca Krajnc pravi, da imajo v občini 74 neprofitnih stanovanj, ki pa so vsa zasedena. „Izkazuje se potreba po dodatnih stanovanjih. V Kozjem se namreč gradi tudi dom za starejše občane, v katerem bo novo delovno mesto dobilo od 24 do 26 delavcev, najverjetneje pa vsi ne bodo iz domačega okolja,“ pravi Krajnčeva in dodaja, da je občina zato pristopila k projektiranju in pridobivanju pravnomočnega gradbenega dovoljenja za ureditev stanovanj v stari Mačkovi hiši, s čimer bo poskrbela tudi za lepšo podobo kraja. 
Mačkova hiša v Kozjem julija 2022. (Foto: občina Kozje)

Stara stavba v rušenje, nato novogradnja 
V sklopu projekta je predvideno rušenje obstoječega statično ogroženega objekta in gradnja novega skoraj nič energijskega večstanovanjskega objekta s sedmimi javnimi najemnimi stanovanji, ki se bodo v najem oddajala po neprofitni najemnini, razlaga Milenca Krajnc.

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na okoli 1,6 milijona evrov, od tega bo 722 tisoč evrov zagotovilo Ministrstvo za okolje in prostor. Gradbena dela bodo izvedli v letih 2023 in 2024. (SP)
Takšna bo Mačkova hiša leta 2024. (Foto: Radio Štajerski val)