julij 28, 2022

Državni milijon za streho in statiko Jelšingrada

Pred dvorcem Jelšingrad je obnova, ki bo trajala skoraj deset let. Prihodnje leto bosta na vrsti obnova ostrešja in sanacija statike. Država bo za to namenila dober milijon evrov.

Spomladi so se, ob občinskem nakupu Jelšingrada, začela prva vzdrževalna dela v okolici dvorca. Zdaj se obeta tudi začetek bolj obsežne prenove. (Foto: Štajerski val)

Dober milijon evrov je ministrstvo za kulturo namenilo za prenovo dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Tako bo država občini sofinancirala večino 1,6 milijona evrov vrednega projekta, ki bo eden prvih korakov obsežne prenove dvorca. Kaj bodo postorili, vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich:

Ob tem bodo uredili tudi dva pritlična prostora:

Kot še pravi, bo ponudba v prostorih vsebinsko povezana z dvorcem in njegovo zgodovino. A točne vsebine za Jelšingrad še nimajo oblikovane. Prej jih namreč čaka obsežna prenova, ki bo verjetno trajala deset let. Samo dela v okviru omenjenega projekta bodo končana leta 2025 - letos bo občina izbrala izvajalca, prenova ostrešja in ureditev statike se bo začela prihodnje leto.


Prenova neomavrskega stropa se bo začela že čez nekaj tednov.

Se pa bodo še to poletje oziroma najkasneje septembra po besedah Anite Reich začela konservatorska dela na znamenitem neomavrskem stropu. Prav tako se bodo kmalu lotili ureditve grajskega parka v okolici Jelšingrada, za kar že imajo izbrano krajinsko arhitekto. Več o trenutnem stanju dvorca pa izveste TUKAJ. (TMG)