februar 25, 2021

Dubravka Berc Prah o spremembah mature in vračanju dijakov

Z ravnateljico Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravko Berc Prah smo se pogovarjali o vračanju dijakov zaključnih letnikov v šole ter o spremembah, ki jim bodo zaradi pouka na daljavo pomagale pri letošnji maturi.

Ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina pravi, da so zelo veseli, da je epidemiološka slika dopustila vrnitev dijakov zaključnih letnikov. (Foto: Štajerski val)

V začetku tedna so se tudi dijaki zaključnih letnikov vrnili v šole. Kot pravi ravnateljica Šolskega Centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah, so tega zelo veseli, saj se dijaki vračajo v času intenzivnih priprav na maturo in predmaturitetnih preizkusov. V tem času pa je učenje v živo še toliko bolj pomembno, dodaja:

A dodaja, da je bil nekaterim dijakom tudi pouk na daljavo pisan na kožo. V prihajajočih mesecih pa pričakuje bolj zgoščeno in učinkovito učenje v naslednjih mesecih.

Prilagoditve mature v prid dijakom
Prav zato, ker so se dijaki zaključnih letnikov večino šolskega leta šolali na daljavo, Berc Prahova meni, da je državna maturitetna komisija ravnala pravilno, ko je sprejela prilagoditve mature. Ocenjuje, da je komisija prilagoditve sprejela tudi dovolj zgodaj, da jih dijaki poznajo. Lanski maturanti so bili namreč negotovosti o tem, ali matura sploh bo in kakšna bo, izpostavljeni še tik pred maturo. Dubravka Berc Prah ocenjuje, da je komisija prilagoditve sprejela premišljeno in da so v prid maturantom. Tako bodo kandidati na maturi prejeli splošne bonuse – če bodo nalogo rešili nepopolno, bodo prejeli 10 odstotkov možnih točk pri nalogi. Esej pri slovenščini bo imel širši naslov, manj obsežna bo ustna matura. Dubravka Berc Prah pojasnjuje:

Malo neugodno je po njenih besedah le, da sta prav z izvedbo letošnje mature sovpadli dve spremembi. Zakon namreč določa, da morajo biti izpitni katalogi potrjeni že dve leti preden generacija pristopi k maturi, zato sta bili spremembi znani že predlani. To pa sta:

A kot pravi, so dijake na ti spremembi pripravljali dve leti, zato je ne skrbita. Verjame tudi, da je do konca šolskega leta še dovolj časa za mirne priprave na maturo. Si pa želi, da bi bila epidemiološka situacija takšna, da bi dijaki vse do mature lahko ostali v šolskih klopeh.

Prilagoditve tudi za tiste, ki bodo maturanti prihodnje leto?
Ob spremembah, ki jih bo v luči šolanja na daljavo deležna letošnja matura, se poraja vprašanje, ali bodo podobne spremembe veljale tudi na maturi prihodnje generacije, torej na maturi dijakov, ki trenutno obiskujejo tretje letnike. Tudi oni namreč v zadnjem letu niso imeli prav veliko pouka v šolskih klopeh. A kot pravi Dubravka Berc Prah, te odločitve še niso znane. Dodaja pa, da si bodo za to prizadevali:

Praktični pouk spet v šolskih delavnicah
Sicer pa so se poleg učilnic maturantov ta teden spet odprle tudi delavnice za praktični pouk, ne le za dijake zaključnih letnikov, temveč tudi za tiste iz nižjih letnikov. Kot pravi Berc Prahova, je izvedba praktičnega pouka na daljavo močno omejena:

Ker pa dijaki nižjih letnikov teoretični del pouka še vedno poslušajo na daljavo, so prilagodili urnike tako, da na dneve, ko so v šoli, opravijo praktični del pouka. Spomnimo, na Šolskem centru Rogaška Slatina praktični pouk opravljajo dijaki smeri tehnik optik in tehnik steklarstva ter programa steklar. Ob tem pa si Dubravka Berc Prah želi čim prejšnje vrnitve vseh dijakov:

Kot je znano, je vračanje vseh dijakov v šole predvideno v rumeni fazi. (TMG)