maj 11, 2021

Evropski denar za prenovo vodovoda v Bistrici ob Sotli

V občini Bistrica ob Sotli bodo najkasneje do leta 2023 celovito prenovili vodovodno omrežje. Po celotni občini bodo zamenjali okoli 22 kilometrov vodovodnih cevi, uredili bodo vodna zajetja in sistem povezali s sosednjo občino Brežice. Projektantska vrednost del je približno 2 milijona evrov.

Obnova vodovoda je po besedah bistriškega župana Franja Debelaka nujna, saj so okoli 40 let stari cevovodi dotrajani, izpusti vode pa precejšnji. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Za boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo
Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropski denar za projekt hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli. Za 8 milijonov evrov vredno naložbo, ki jo bosta občini izvajali v okviru Dogovora za razvoj razvojne regije Posavje, bo Kohezijski sklad prispeval dobre 4 milijone evrov. Vrednost naložbe v občini Bistrica ob Sotli je ocenjena na približno 2 milijona evrov. Bistriški župan Franjo Debelak ob odobritvi težko pričakovanega sklepa države ni skrival zadovoljstva, saj je po njegovih besedah prenova zastarelega vodovodnega omrežja v njihovi občini nujno potrebna. Okoli 40 let stari cevovodi so namreč dotrajani, izpusti vode pa precejšnji, razlaga Debelak.

 

Kot še pravi Debelak, bosta občini Bistrica ob Sotli in Brežice z izboljšavami povečali zanesljivost oskrbe prebivalstva s pitno vodo. Dela morajo biti po pogodbi izvedena do leta 2023, vendar Debelak pričakuje, da bodo končana že v prihodnjem letu. (SP)