avgust 7, 2022

Fontana v celjskem parku bo znova zasijala

Celjska občina se je lotila obnove znamenite fontane v mestnem parku, ki že več let ne deluje. Neugledni točki Celja, ki je dolgo propadala, želijo vrniti stari sijaj.

Obnova znamenite fontane v celjskem mestnem parku bo stala okoli 20.000 evrov. (Foto: MOC)

Fontano v Mestnem parku Celje pod budnim očesom celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine obnavljata javni podjetji Zelenice, ki izvaja gradbeno-obrtniška dela, in Vodovod-kanalizacija, ki bo poskrbelo za nov dovod in odtok vode. Direktor podjetja Zelenice Jože Krulec:



»Naši pogoji ostajajo isti, fontana bo prenovljena v videzu klasičnega, vodotesnega betona, brez modre barve, s kamnito zložbo na sredini in klasičnim curkom vode. Ko bo fontana začela spet delovati, vsaj za zdaj ne bo naseljena z vodnim rastlinjem in ribami, niti je ne bo obkrožala historična kovinska ograja, kot je razvidno iz starih razglednic. Kljub temu pa menimo, da bo njena pojavnost v prostoru enaka in da bo pripomogla k vtisu mestnega parka poznega krajinskega sloga,« je povedala Milana Klemen, konservatorska svetovalka na celjski območni enoti ZVKDS.


Pelikanova fotografija iz časa med obema vojnama, kopijo hrani ZVKDS, OE Celje

Obnova fontane, ki je značilni historični parkovni element javnega mestnega parka iz preloma 19. in 20. stoletja, bo stala okoli 20.000 evrov. Dodajmo še, da je bil ta vodni bazen z vodometom na koncu glavne promenade celjskega mestnega parka zgrajen leta 1909, v spomin na 60-letnico cesarja Franca Jožefa. Fontana je delovala še v 80. letih 20. stoletja. (NS)