junij 26, 2022

Franci Božiček postal častni občan Bistrice ob Sotli

Občina Bistrica ob Sotli je na s podelitvijo priznanj obeležila občinski praznik. Najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan, je prejel dolgoletni bistriški zdravnik Franci Božiček. Praznik je zaznamoval tudi niz prireditev, vrhunec bo današnji Petrov sejem s Slamiado in Šempeterskim praznikom vina.

To so letošnji nagrajenci občine Bistrica ob Sotli z županom Franjom Debelakom. (Foto: Radio Štajerski val)

Franci Božiček: delati s srcem in biti pred časom
V ospredju petkove slavnostne seje občinskega sveta občine Bistrica ob Sotli so bili že po tradiciji občinski nagrajenci. Župan Franjo Debelak je po več letih podelil najvišje priznanje, naziv časni občan, prejel ga je dolgoletni zdravnik v Bistrici ob Sotli Franci Božiček, ki je s svojim delovanjem pomembno zaznamoval utrip kraja. Božiček ob prejemu naziva ni skrival zadovoljstva, v nagovoru je med drugim pojasnil, da si je pri svojem delovanju vseskozi prizadeval delati s srcem in za ljudi:

Plaketo občine je prejel Blaženko Černelč, predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter in pobudnik več prireditev v kraju. Priznanje občine je dobil Marjan Ljubek, ki je dejaven v društvenem življenju občine. Denarne nagrade se je razveselilo Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter. Posebno županovo priznanje pa je prejela nekdanja direktorica podjetja Senior Lidija Umek.


Častni občan občine Bistrica ob Sotli zdravnik Franci Božiček. (Foto: Radio Štajerskin val)

Naprej prenova vodovoda, potem izgradnja vrtca in telovadnice
Župan Franjo Debelak je na slovesnosti ocenil, da je za občino Bistrica ob Sotli aktivno naložbeno leto. V teku je hidravlična izboljšava 22 kilometrov vodovodnega sistema, ki velja za eno največjih naložb zadnjih let. 2,7 milijona evrov vreden projekt bo prinesel prenovo devetih odsekov dotrajanega, okoli 40 let starega vodovoda, zgradili bodo nove vode in vodna zajetja ter občankam in občanom tako zagotovili boljšo in varčnejšo oskrbo s pitno vodo, je izpostavil Debelak in ob tem spomnil tudi uspešno izpeljano izgradnjo novega gasilskega doma, na urejanje občinskih stanovanj v Gabronki ter na prizadevanja občine za izgradnjo novega vrtca in telovadnice:


Dvorano kulturnega doma Bistrica ob Sotli so na občinski slovesnosti napolnili tudi zvoki Pihalne godbe Schloss Zeil iz Nemčije. (Foto: Radio Štajerski val)

Na Petrovem sejmu domače dobrote, rokodelski in kmetijski izdelki
V Bistrici ob Sotli se tudi v teh dneh nadaljuje živahni prireditveni utrip. Potem ko je bil v petek v Večnamenskem kozolcu v središču kraja koncert skupine Brencl banda, je bila sobota v znamenju več športnih dogodkov, zvečer pa je bil koncert Pihalne godbe Schloss Zeil iz Nemčije in koncert bistriškega pevskega zbora. Po napovedih župana pa bo vrhunec prireditev nedeljski Petrov sejem, ko se bodo lahko obiskovalci sprehodili med stojnicami domačih kmečkih dobrot, rokodelskih izdelkov in tehnike, pripravljajo vinarski kotiček, animacijo za otroke, predstavitev kmetijske mehanizacije in vinogradniško sejemsko kuhinjo: dobrote »izpod peke«. Na zdravstveni stojnici bodo predstavili programe Svit, Dora in Zora. Hkrati bo v Bistrici ob Sotli v nedeljo tudi 29. Šempetrski praznik vina in 21. Salamiada s podelitevijo priznanj, razglasitvijo prvakov sort, vinskega šampiona ter zmagovalcev salamiade ter degustacijo sodelujočih vin v Šempetrskem hramu. (SP)