maj 11, 2019

Frančkovi dobrodelni kilometri

Za 86-letnega stanovalca konjiškega Lambrechtovega doma Franca Kostanjška, mnogi ga kličejo Franček, je izjemen podvig. Na invalidskem vozičku se je v Zadru udeležil dobrodelnega teka Krila za življenje. Na vozičku ga je potiskal socialni delavec Marko Kovše. V tandemu sta tako pretekla 11,8 kilometra. 

Če mu bo zdravje dopuščalo, se Franček želi teka Krila za življenje skupaj z ekipo udeležiti tudi naslednje leto. Verjamemo, da mu bo uspelo. (Foto: Lambrechtov dom Slovenske Konjice)

Po nekaj desetletjih znova videl morje
Globalni dobrodelni tek fundacije za raziskovanje poškodb hrbtenjače Wings for Life oziroma Krila za življenje poteka en dan v letu istočasno na več lokacijah po svetu in z istim ciljem - s prijavninami za tek zbrati denar za pomoč pri iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače. V tej posebni tekmi sodelujoči tečejo, kolikor daleč zmorejo, dokler jih ne prehiti premikajoča ciljna črta oziroma zasledovalno vozilo. Zamisel za sodelovanje na letošnjem teku se je porodila pri Marku Kovšetu, ki je v Lambrechtovem domu zaposlen kot socialni delavec, sicer ljubiteljski tekač, njegovo pobudo pa je vodstvo doma takoj podprlo. Za sodelovanje na teku se je takoj navdušil tudi njihov varovanec oziroma stanovalec doma Franc Konstanjšek - Franček, ki se ponaša s častitljivimi 86-imi leti. Prikovan je na invalidski voziček, zato je bilo sodelovanje na teku v obmorskem Zadru zanj toliko večji izziv. Predvsem pa osrečujoče in izpolnjujoče doživetje, tudi zato, ker je Franček morje ponovno videl po nekaj desetletjih, je povedala direktorica Lambrechtovega doma Irena Vozlič in takole strnila nekaj vtisov z dobrodelnega dogodka:

Galerija slik