marec 21, 2019

Franjo Malgaj na poštni znamki

Letos mineva 125 let od rojstva in 100 let od smrti častnika, borca za severno mejo, Franja Malgaja. V Šentjurju, kjer se je rodil, letos obeležujejo Malgajevo leto, zvrstilo se bo več dogodkov, posvečenih rojaku. Jubilej pa je prinesel tudi priložnostno poštno znamko. Na prodaj bo od jutri, to dopoldne so jo podrobneje predstavili.

Ob znamki, posvečeni Franju Malgaju, je na ovitku prvega dne z žigom pošte Šentjur podoba daljnogleda, ki ga je med boji uporabljal Franjo Malgaj. (Foto: Štajerski val)

Znamka le za posebne priložnosti in ljudi
Pošta Slovenije priložnostne znamke ne izda kar tako. Prislužijo si jo le najpomembnejši dogodki, ljudje, obletnice. Simona Koser Šavora, urednica biltena s predstavitvijo poštnih znamk, pravi:



Utrinek s predstavitve priložnostne poštne znamke na šentjurski občini. 

Pobuda, da si Franjo Malgaj ob 100. obletnici smrti zasluži poštno znamko, je padla na plodna tla. In kdo sploh je bil Franjo Malgaj? Tatjana Oset iz Domoljubnega društva Franja Malgaja Šentjur razlaga:

Vse od njegove smrti pa do danes je spomin nanj živ, še poudarja Osetova:

Poštna znamka je prvi od letošnjih obeležij. V Šentjurju bodo vse do konca Malgajevega leta še dogodki in prireditve, s katerimi se bodo poklonili rojaku ter ohranjali spomin nanj. Poštna znamka, ki bo na voljo največ leto dni in jo vidite na fotografiji, sicer prikazuje tri odličja Franja Malgaja – zlato medaljo za pogum, Karlov bojni križec in Karađrđevo zvezdo z meči. Prav tako je na njej viden obris meje s Koroško, označena sta Šentjur kot Malgajev rojstni kraj in Tolsti Vrh pri Ravnah, kjer je izgubil življenje. Kot podton pa je oblikovalec, Borut Bončina, dodal besedilo pesmi Slovenec sem, še enega pomembnega Šentjurčana, Gustava Ipavca. (AD)

V Knjižnici Šentjur si lahko ogledate razstavo o Franju Malgaju in ga tako še bolje spoznate.