marec 18, 2020

GIC Gradnje kljub koronavirusu s smelimi načrti

Izbruh koronavirusa v gradbeništvu večje škode zaenkrat še ni povzročil, kar pa se lahko s širjenjem virusa zelo hitro spremeni, ocenjuje direktor podjetja GIC gradnje Ivan Cajzek. Največja letošnja projekta slatinskega gradbinca sta sicer izgradnja potniškega terminala na Brniku in garažne hiše v Luki Koper.

Razširitev potniškega terminala na ljubljanskem letališču. (Foto: fb GIC gradnje)

Dela ob zaščitnih ukrepih tečejo naprej
Številna podjetja, predvsem v turizmu, gostinstvu in storitvenih dejavnostih so zaradi koronavirusa že zaprla svoja vrata, nekatera jih še bodo. Kriza se je, kot pravi direktor uspešne slatinske družbe GIC Gradnje Ivan Cajzek, dotaknila tudi gradbenega sektorja, kjer pa, kot kaže, večje škode za zdaj še ni. Največja bojazen je, da bi s širjenjem okužbe delavci ostali doma in bi bil prekinjen delovni proces. V družbi, ki ima v poslovni verigi okoli 150 zaposlenih, s podizvajalci in drugimi partnerji pa še veliko več, so zato za preprečevanje okužbe z novim virusom sprejeli niz zaščitnih ukrepov, razlaga Ivan Cajzek.

Negativni učinek koronavirusa na gospodarstva bo, kot pravi Cajzek, zagotovo velik, še posebej, če bodo izredne razmere trajale dlje časa.

36 milijonov vredna projekta na Brniku in v Luki Koper
V letu, v katerem GIC gradnje praznujejo 30 let delovanja, sta njihova največja in najbolj prepoznavna projekta izgradnja novega potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani in izgradnja garažne hiše v Kopru. "Projekt terminala za Fraport Slovenija, ki zajema 17.000 m² površin, mora biti končan do predsedovanja Slovenije Evropski Uniji poleti 2021. Vrednost del je okoli 18 milijonov evrov,« pravi Cajzek.

18 milijonov evrov je vredna tudi gradnja nove garažne hiše v Luki Koper, kjer bodo GIC gradnje na površini 120.000 m2 zgradile parkirane prostore za 65 tisoč vozil. Slatinski gradbinec ob tem izvaja tudi mnoge druge projekte.

 Gradnja potniškega terminala na Brniku zaenkrat po planu. (Foto: fb GIC gradnje)

Gradbišča tudi na Hrvaškem
Družba ima trenutno še deset večjih gradbišč v Sloveniji in na Hrvaškem. "Med njimi so stanovanja v Mariboru in Ljubljani, preureditev bančnih prostorov in opreme NKM Maribor, več projektov za Krko Novo Mesto, izgradnja letališča Cerklje Ministrstva za obrambo RS, gradnja nove tovarne Vetropak Hum na Sutli Hrvaškem, Tehnološkega inkubatorja na Hrvaškem in poslovnih prostorov KS Ljubno, dela v Nuklearni elektrarni Krški in mnogo drugih projektov," našteva Cajzek. Če ne bo večjih posledic zaradi širjenja koronavirusa, bo letna realizacija podjetja 60 milijonov evrov. (SP)

Objekt gasilsko-reševalne službe na letališču Cerklje ob Krki - MORS. (Foto: fb GIC gradnje)