december 9, 2020

Grad Podčetrtek ima novega lastnika

Občina Podčetrtek je po večletnih prizadevanjih in številnih sodnih bitkah postala lastnica gradu Podčetrtek. Po besedah župana Petra Misje želijo v prvi fazi grad rešiti pred nadaljnjim propadanjem, glede dolgoročne prihodnosti gradu pa je odprtih več različnih možnosti.

Grad Podčetrtek je bil doslej v večinski lasti družine Zečević, občina Podčetrtek si je pred leti po sodni poti od družine Djokič pridobila 20-odstotni delež. (Foto: Štajerski val))

Peter Misja: Velika zmaga sedanje generacije
Grad iz 13. stoletja, ki ga je država po vojni nacionalizirala graščakom Attemsom, sta leta 1989 od nekdanje skupne občine Šmarje pri Jelšah po ugodni ceni kupili družini Zečević in Djokić, ki pa v grad nista vlagali, zato je ta čedalje bolj propadal. Po besedah župana Petra Misje je občina Podčetrtek leta 2005 uredila streho na enem od stolpov in grad počistila, zatem pa po sodni poti pridobila 20 % delež gradu manjšinskega lastnika družine Djokić. Po številnih sodnih bitkah je bil grad v zadnjih letih naprodaj, vendar kljub interesentom zanj niso našli ustreznega lastnika. V začetku tega leta pa je občina začela resno razmišljati o nakupu gradu in za ta namen zagotovila 150 tisoč evrov. "Po številnih zapletenih postopkih smo pogodbo v prejšnjem tednu uspeli podpisati, overjena naj bi bila v začetku prihodnjega tedna. S tem bo grad v celoti občinski, v nadaljevanju bosta postala občinska tudi kašča in hiša pod gradom, kar je velika zmaga sedanje generacije," razlaga Misja:

 

Župan Peter Misja je prepričan, da so pred gradom Podčetrtek lepši časi. (Foto: Radio Štajerski val)

Za obnovo prihodnje leto vsaj 200 tisoč evrov
V občinskem proračunu za prihodnje leto je občina Podčetrtek za sanacijska dela na gradu namenila 200 tisoč evrov, ob tem računa tudi na nekaj državnega denarja ali sredstev iz razpisov, napoveduje Misja:

O dolgoročnih načrtih glede prihodnosti gradu Podčetrtek pa Misja ne želi govoriti. Trenutno je glavni cilj sanacija propadajoče grajske stavbe, da ta ne bo ogrožala okolice in da bo imela možnost daljšega preživetja, v nadaljevanju pa je odprtih več različnih možnosti, pojasnjuje Misja. (SP)