julij 17, 2020

Hiša vin Emino v večjih in sodobnejših prostorih

Kmetijska zadruga Šmarje je odprla prenovljeno in razširjeno Hišo vin Emino v Imenem. Naložba, ki velja za največjo od gradnje kleti pred dobrimi tremi desetletji, daje priložnost za razvoj vrhunskih vin ter širi vinsko-kulinarično ponudbo v Obsotelju in na Kozjanskem.

Simbolične otvoritve novih prostorov sta se udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: Radio Štajerski val)

Večji proizvodni prostori in nova kletarska oprema
1,8 milijona evrov vredna naložba, ki so jo v Kmetijski zadrugi Šmarje izvedli v zadnjih dveh letih, je prinesla povečanje proizvodnih prostorov in razširitev gostinsko-turističnega dela, kjer potekajo vinske degustacije. Del denarja so namenili tudi za tehnično posodobitev – kupili so novi stiskalnici za grozdje, polnilno linijo za steklenice in dodatne cisterne, razlaga direktor zadruge mag. Marko Jurak.

Prenovljena Hiša vin Emino ima danes 1720 m2 površin, pred prenovo jih je bilo 630 m2, in omogoča nadaljnji razvoj vedno bolj perspektivne vinske divizije zadruge.

 (Foto: Radio Štajerski val)

Prostori za vinsko-kulinarična doživetja
V sklopu projekta so razširili degustacijsko-prodajne prostore, ki omogočajo še izvirnejša in drugačna vinsko-kulinarična doživetja, pojasnjuje vodja trženja v Hiši vin Emino Matija Jagrič:

V Hiši vin Emino so sicer v zadnjih letih že postali prepoznavni po vinsko-kulinaričnih dogodkih, ki so postali prepoznaven produkt turistične ponudbe v Obsotelju in na Kozjanskem.

 (Foto: Radio Štajerski val)

Klet s kapaciteto predelave do 500 ton grozdja
Hiša vin Emino je eden od stebrov poslovanja in prepoznavnosti Kmetijske zadruge Šmarje, z novo naložbo, bo svojo vlogo lahko okrepila. Če so lahko doslej od zadružnikov – kooperantov odkupili največ 300 ton grozdja, bodo lahko odslej odkup povečali do 500 ton, še izpostavlja Marko Jurak.

V Hiši vin Emino bodo letos na trg poslali 250 tisoč litrov kakovostnih in vrhunskih vin in penin, s katerimi se bodo podali na domača in mednarodna tekmovanja. Tam vsako leto osvajajo mnoga priznanja, ki dokazujejo vrhunskost vin iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega podokoliša. 

Naložbo uresničili s pomočjo države
1,8 milijona evrov vredno naložbo, ki velja za eno največjih v zadnjih desetletjih, so v Kmetijski zadrugi izvedli s pomočjo države, saj so 325  tisoč evrov pridobili na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ostalo so financirali z lastnimi sredstvi in bančnimi posojili. Simbolične otvoritve novih prostorov sta se udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Nekaj utrinkov z odprtja si oglejte v spodnji fotogaleriji. (SP)