september 25, 2020

Hiša vin Emino: vinski letnik bo kakovosten

V Hiši vin Emino te dni odkupujejo in predelujejo grozdje za sortna vina. Ob tem sporočajo, da letošnji letnik kaže bistveno boljšo kakovost kot v zadnjih dveh letih. Od svojih pogodbenih pridelovalcev bodo letos odkupili med 300 in 350 ton grozdja.

Jesen prinaša kakovosten letnik, pravijo v Hiši vin Emino. (Foto: Štajerski val)

Vreme je bilo naklonjeno
»Takšen letnik, kot je letošnji, daje Hiši vin Emino znova priložnost, da razvije izjemno kakovostna vina, ki že tradicionalno posegajo po visokih priznanjih,«
pravijo v Hiši vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje in ki je na letošnjem največjem slovenskem vinskem ocenjevanju Vino Slovenija za svoja vina ter penino prejela tri zlate medalje.

Hiša vin Emino grozdje odkupuje od številnih vinogradnikov v Obsotelju in na Kozjanskem. (Foto: Hiša vin Emino)

Ob letošnjih trgatvah so že odkupili grozdje za penine in za sortna vina, kot so rumeni muškat, sauvignon in chardonnay, zdaj prihaja na vrsto modra frankinja. »Mošti iz letošnjega grozdja imajo izredno lepo in izrazito sortno aromatiko. Prav tako imajo precej nižje kisline kot v prejšnjih letih, kar je prav tako posledica toplega vremena, s katerim je postreglo letošnje leto,« razlaga enolog Hiše vin Emino Gašper Repše ter dodaja: »Kakovost letošnjega letnika je v primerjavi z letniki 2018 in 2019 veliko boljša. Predvsem v zadnji fazi zorenja smo imeli veliko sreče z vremenom, saj smo stopili v sončen, suh in topel september, zato je grozdje lepo dozorelo in tudi zdravstveno stanje grozdja je veliko boljše«.

Prvi bo Pubec
Iz grozdja letnika 2020 bo sicer najprej na trgu mlado vino Emino cuvee, poznano pod skupno blagovno znamko štajerskih vinarjev Pubec. »Mlado vino iz naše kleti ima iz leta v leto več privržencev med kupci in gostinci. Načrtujemo, da bomo tudi letos krog naših zadovoljnih kupcev še razširili,« pravi vodja trženja Hiše vin Emino Matija Jagrič, ki še dodaja, da so kljub epidemiji s prodajo svojih vin letos zadovoljni. (AD)