november 13, 2020

Individualni gosti in družine reševali turizem v Rogatcu

V Zavodu za turizem, kulturo in razvoj Rogatec, ki upravlja z Muzejem na prostem Rogatec in Dvorcem Strmol, je bilo letos zaradi epidemije skoraj 60% manj obiskovalcev kot lani, za približno toliko bo manjši tudi dobiček. Zavod je doslej izpadel iz vseh paketov državne pomoči.

V Zavodu za turizem, kulturo in razvoj Rogatec so letos kljub številnim omejitvam in prepovedi obratovanja dosegli okoli 40 % uresničitev letnega programa. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

Avtobusov v Rogatcu letos ni bilo
V Zavodu za turizem, kulturo in razvoj Rogatec so glede na epidemijo novega koronavirusa kljub upadu obiskovalcev zadovoljni z letošnjim obiskom. "V Muzeju na prostem Rogatec in Dvorcu Strmol so v prejšnjih letih glavnino obiskovalcev predstavljale šolske skupine, ki pa so letos zaradi razmer odpovedale večino izletov. Izjema je bila le v mesecu oktobru, ko nas je obiskalo približno 450 otrok oz. 10 avtobusov. Do konca oktobra smo tako zabeležili 7.721 obiskovalcev, kar v primerjavi z lanskim letom, ko nas je obiskalo 18.884 gostov, pomeni 38 % obisk," pravi Nives Brezovnik.

Privabili so individualne goste in družine
V zavodu so vse letošnje aktivnosti že v mesecu marcu usmerili v prilagoditev razmeram in oblikovanju programov za individualne obiskovalce in družine. »Takoj maja, ko so se vrata muzeja in dvorca ponovno odprla, smo nove programe in pakete s prenočišči promovirali preko različnih kanalov. Sodelovanje smo še okrepili z bližnjimi zdravilišči – Termami Olimia in Rogaško Slatino ter drugimi nastanitvami v okolici kot so turistične kmetije Marjanca, Pomona in drugi«, razlaga Brezovnikova in ob tem pohvali dobro sodelovanje z lokalnimi turistični ponudniki.

 
Muzejska trgovina - lodn je za letos zaprla svoja vrata. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

Doslej brez državne pomoči
Glede na padec obiskovalcev bo finančni načrt zavoda za leto 2020, ki je bil načrtovan v višini 120 tisoč evrov, dosežen v višini 38 %. Po sanacijskem načrtu so se po navedbah Brezovnikove posluževali skrajšanega delovnega časa zaposlenih, izvedli mehko upokojitev dveh sodelavk, tudi koristili čakanje na delo, za katerega pa niso dobili kritja. Kot javni zavod, ki ima za osnovno dejavnost ohranjanje kulturne dediščine, in ne turizem, so namreč izpadli iz vseh korona paketov za ublažitev posledic epidemije.

Trenutno vzdrževalna dela in priprava novih programov
Čas, ko v turističnih objektih ni obiskovalce, so v Zavodu za turizem, kulturo in razvoj Rogatec izkoristili za vzdrževalna dela. "Prekrivamo muzejski svinjak s slamnato streho, v teku je obnova lesenih kljuk in žlebov na Viničarski in Šmitovi hiši, obnova lesenih delov Štepiha na čapljo in poljskega stranišča, prav tako bomo po laskih poplavah sanirali in pobelili muzejsko kovačijo. Dela bodo stala okoli 10 tisoč evrov," pravi Nives Brezovnik in dodaja, da ob tem pripravljajo nove programe, s katerimi bodo obiskovalce vabili v prihodnjem letu. (SP)