junij 25, 2018

Jože Rainer častni občan bistriške občine

Občina Bistrica ob Sotli je s slavnostno sejo in podelitvijo priznanj počastila letošnji občinski praznik. Najvišje priznanje - naziv častni občan - je prejel veterinar Jože Rainer. Ob prazniku so odprli tudi novo čistilno napravo in razstavo o zgodovini Bistrice ob Sotli.

Letošnji nagrajenci občine Bistrica ob Sotli z županom Franjom Debelakom. (foto: Radio Štajerski val)

Veterinar, kulturnica, član DU, kmetica in flavtistka
Župan Franjo Debelak se je na slovesnosti zahvalil vsem občanom in občankam, ki so prispevali k razvoju in lepši podobi kraja, najbolj zaslužnim pa se je poklonil s podelitvijo občinskih priznanj. Najvišje priznanje, naziv častni občan, je prejel Jože Rainer, za dolgoletno prizadevno delo na področju veterinarske medicine. "Ta naziv si zasluži zaradi neumornega, profesionalnega dela v veterinarski medicini na področju UE Šmarje pri Jelšah in domače občine, ki ga ni opravljal samo zato, da bo delo opravljeno, ampak zaradi občutenja resnične poklicanosti in pripadnosti stroki, neumorni pomoči tistim, ki so je bili potrebni, zaradi dobrobiti in neke vrste prepoznavnosti kraja nasploh, pa tudi zaradi spoštovanja življenja in bivanja ter visokega spoštovanja življenjskih vrednot, tako v etičnem kot moralnem pogledu," so pristojni pojasnili v obrazložitvi. Plaketo občine je za delovanje na področju ljubiteljske kulture prejela Helena Černelč - Lenka. S priznanjem občine sta se okitila Avgust Šešerko, za aktivno delovanje v dobrobit kraja, predvsem starejših občanov, in Društvo kmetic Ajda, za doprinos k živahnemu utripu kraja. Denarne nagrade pa se je razveselila prizadevna in nadarjena 17-letna flavtistka Ema Dobrina.

Nova čistilna in razstava o zgodovini kraja
Na dan občinskega praznika so v Bistrici ob Sotli slovesno odprli tudi novo čistilno napravo Kunšperk, ki velja za eno največjih naložb bistriške občine v zadnjih letih. Stala je okoli 350 tisoč evrov, ki jih bo občina plačala iz občinskega proračuna. Po besedah župana Franja Debelaka je naprava za okoli 350 populacijskih enot, nanjo naj bi še letos priključili gospodinjstva iz središča Bistrice ob Sotli in okolice, ob napravi pa naj bi do konca leta uredili tudi center za zbiranje odpadkov. So se pa Bistričani ob občinskem prazniku razveselili tudi zanimive razstave o zgodovini Bistrice ob Sotli, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Celje. Razstava je na ogled v galeriji Gabronka, kjer so zbrani zelo stari dokumenti, fotografije in razglednice kraja, ki prikazujejo razvoj Bistrice ob Sotli skozi čas. Župan Debelak je na slovesnosti ob občinskem prazniku izpostavil tudi nekatere druge uresničene projekte občine in napovedal načrte za v prihodnje. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Franjo Debelak o delu občine