september 14, 2021

Prisluhnite ministrom ob obisku v naših krajih

Današnji torek je v znamenju obiska vlade v Savinjski regiji. Premier, ministri in državni sekretarji so obiskali več krajev ter se srečali z župani in gospodarstveniki. Kaj so povedali ob svojem obisku, kateri izzivi so po njihovem mnenju na širšem Celjskem najbolj pereči?

Vlada je svoj obisk Savinjske regije začela z delovnim posvetom v Podčetrtku. (Foto: Vlada RS)

Vlada je obisk začela z dopoldanskim delovnim posvetom v Podčetrtku, končala ga bo z večerno javno tribuno na Celjskem sejmu, kjer bodo župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji, ki jo lahko v živo spremljate TUKAJ

Vmes so premier, ministri in državni sekretarji obiskali različne kraje ter obiskali številne ustanove ter podjetja. Del obiska smo spremljali tudi na Štajerskem valu, o čem so spregovorili ministri?

Poklukar o PCT protokolu in cepljenju
Zdravstveni minister Janez Poklukar je obiskal Psihiatrično bolnišnico Vojnik in dejal, da zgledno opravlja svoje poslanstvo. Posebej je izpostavil, da so že spomladi začeli spremljati PCT pogoj pri obiskovalcih, kar da je poleg cepljenja bistven korak za zajezitev širjenja virusa. Ob tem je minister dan pred uvedbo pogoja PCT za zaposlene v vseh dejavnostih, tako v javnem kot zasebnem sektorju, o pogoju ter cepljenju dejal: 

 

Minister Poklukar je znova pozval k cepljenju, ki da nam bo omogočilo vrnitev v življenje brez številnih omejitev. (Foto: Vlada)  


Okoljski minister izpostavil sanacijo Celjske kotline

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je srečal z županoma občin Bistrica ob Sotli in Šmarje pri Jelšah, nato je odšel še v Celje, kjer sta bili v ospredju temi sanacije celjskih vrtec, ki jo ministrstvo uresničuje z Mestno občino Celje. O glavnih okoljskih problemih Savinjske regije pa je ob obisku Šmarja pri Jelšah dejal:

Vizjak pričakuje, da bodo razpisi objavljeni decembra, podpisi pogodb bi lahko bili v začtku prihodnjega leta.
Minister Andrej Vizjak se je med drugim ustavil v Šmarju pri Jelšah. (Foto: Štajerski val)

Minister Počivalšek se je srečal z gospodarstveniki
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v sklopu vladnega obiska srečal z župani in predstavniki podjetij v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Ločah in Celju. V Šmarju pri Jelšah se je udeležil omizja s podjetniki Savinjske regije na temo Načrta za okrevanje in odpornost po epidemiji covida-19 v vrednosti 527 milijonov evrov ter aktualnih razpisov, ki bodo namenjeni za podporo gospodarstvu. Po srečanju je minister izpostavil:

Minister je obisk nadaljeval v Aninem dvoru v Rogaški Slatini, na predstavitvi in posvetu s predstavniki občin in podjetij na temo Programa razvojnih spodbud za obmejna problemska območja 2021-2024.

Počivalšek si je med vladnim obiskom ogledal še poizkusno obratovanje posodobljenih in povečanih proizvodnih zmogljivosti Žage Cugmajster v Ločah. Ustavil se je tudi v inkubatorju Savinjske regije v Celju na preizkusu platforme za digitalizacijo in prenos znanja v podjetjih ter platforme za ustvarjanje vsebin virtualne resničnosti, ki ju je razvilo podjetje VIAR.
Minister Zdravko Počivalšek je v Šmarju pri Jelšah nagovoril gospodarstvenike. (Foto: Štajerski val)

Šolska ministrica pogoje za vzgojo, izobraževanje in šport v regiji ocenjuje kot dobre
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je bila v sklopu vladnega obiska med drugim v Pristavi pri Mestinju, kjer si je ogledala prizidek k vrtcu, na Šentjurskem pa je obiskala Podružnično osnovno šolo Kalobje, ki je zelo stara in slabem stanju, krajanom je obljubila nov objekt. Bila je tudi na Šolskem centru Šentjur. Dejala je:



Šolska ministrica med obiskom novega vrtca v Pristavi pri Mestinju, za prizidek je država prispevala dobrih 340.000 evrov. (Foto: Ministrstvo za izobraževanje)

Domovi za starejše so dobro pripravljeni na jesen, a minister še poziva k cepljenju
Že včeraj je svoj obisk v naših krajih začel minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Med drugim je obiskal Dom starejših Laško, prav tako se je ustavil v laškem Ekvilib Inštitutu in mu podelil certifikat Družbeno odgovorni delodajalec. Danes je med drugim obiskal še štorski dom starejših, Dom Lipa in Dom Sv. Jožefa Celje. V domovih je bila v ospredju pripravljenost zavodov na jesenske mesece, ko bo novi koronavirus verjetno spet bolj močan. Minister pri tem pravi:

Ob obisku je minister spomnil še, da je v domovih v Savinjski regiji odprtih osem naložb, ki bodo razbremenile trenutne kapacitete zaradi covida ali ponudile začasno namestitev v dnevnih centrih.


Minister za delo je obiskal več domov za starejše. (Foto: TW NSi)

Gasilci Tonina opozorili na prostorsko stisko
Obisk Savinjske regije ministra za obrambo Mateja Tonina je bil predvsem v znamenju srečanja s predstavniki gasilskih društev. Srečal se je s člani Prostovoljnega gasilskega društva Sela-Verače-Virštanj, Prostovoljnega gasilskega društva Velenje, že včeraj se je sestal s predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška. Glavne poudarke pogovorov s predstavniki gasilstva v naših krajih je strnil tako:



Minister Tonin je obiskal tudi PGD Steklarna Rogaška. (Foto: Ministrstvo za obrambo)

Še več fotoutinkov obiska vlade v Savinjski regiji, ki so jih objavila različna ministrstva, je zbranih v spodnji galeriji.
(AD, SP, TMG)