februar 14, 2019

Takšna bo nova športna dvorana v Štorah

V Štorah si že dolgo želijo nove športne dvorane. Kot kaže, so korak bližje k uresničitvi projekta, narejena je že idejna zasnova. Dvorano bodo gradili na Lipi, ob tamkajšnji osnovni šoli. Primerna bo za različne športe, uporabljali jo bodo lahko tudi za šolsko športno vzgojo, prav tako bo primerna za kulturne prireditve.

Arhitekt Gregor Žohar je pri zunanjosti dvorane upošteval kulturno in zgodovinsko dediščino Štor. (Foto: Studio 73)

Za različne športe
Na Lipi v Štorah so kar tri telovadnice. A župan Miran Jurkošek pravi, da nobena ne zagotavlja primernih pogojev za delovanje športnih društev ali izvedbo športne vzgoje za štorske učence. Že v dveh letih naj bi bilo drugače. Štorski občinski svetniki so si na včerajšnji seji namreč ogledali predstavitev idejne zasnove nove dvorane. Gradili jo bodo ob osnovni šoli na Lipi, razprostirala se bo na okoli 2.300 kvadratnih metrih, v njej bodo lahko igrali mali nogomet, košarko, rokomet, odbojko. Primerna bo tudi za izvedbo različnih kulturnih prireditev. Arhitekt Gregor Žohar iz arhitekturnega biroja Studio 73 razlaga:



Nova športna dvorana se bo držala osnovne šole.

Zunanji izgled bo odsev zgodovine kraja
V novi športni dvorani sta predvidena tudi večji prostor za pogostitev, ko bodo kulturne prireditve, in manjši prostor za prodajo vstopnic. Pri zunanjem izgledu dvorane je arhitekt izhajal iz zgodovine Štor:



Rdeči detajli na vhodu predstavljajo goreči premog.

In kdaj naj bi na Lipi stala nova športna dvorana? Župan Miran Jurkošek:

Koliko natančno bo stala gradnja, še ni znano. Po nekaterih ocenah - v primerjavi s pododobnima telovadnicama na I. gimnaziji v Celju in na I. OŠ Celje - med dvema in tremi milijoni evrov. Občina se je že prijavila na razpis Eko sklada, upa, da bo dobila okoli 600.000 evrov sofinanciranja. Bodo pa, kot še dodaja Jurkošek, pozorni tudi na ostale državne razpise, preko katerih bi lahko počrpali denar. (NS)