avgust 7, 2018

Kakšne so spremembe v celjski škofiji?

Avgust je že tradicionalno čas za premeščanje duhovnikov po župnijah. Nekaj sprememb je tudi v celjski škofiji, kjer se med drugim poslavlja tudi škof Stanislav Lipovšek.

Premestitve duhovnikov so tudi v naših krajih. (Foto: Škofija Celje)

Kdo od kod in kam? 
Po informacijah Škofije Celje iz Opatijsko-mestne župnije Celje - sv. Danijel v Šoštanj odhaja Ivan Hrastnik, kot kaplan pa prihaja novomašnik Matic Lesjak. Iz Vitanja odhaja vojaški vikar Matej Jakopič, ki je bil doslej tam duhovni pomočnik. Prav tako v Vitanju je službe župnika soupravitelja razrešen Alojz Vicman, njegovo delo pa prevzema Urban Lesjak. V Olimju bodo dobili novega župnijskega kaplana, novomašnika patra Vladimirja Rufina Predikaka. Iz Olimja pa v Ljubljano odhaja župnik sodelavec Franc Murko. Do sprememb prihaja tudi v župniji Žusem. Tam bo odslej župnik-moderator Marko ŠramlMartin Tonkovič pa ne bo več župnik, temveč župnik-sodelavec. Že junija pa je škofija spremembe uvedla tudi v Splošni bolnišnici Celje in Psihiatrični bolnišnici Vojnik. V obeh bo namesto Antona Lavriča kot bolnišnični duhovnik zdaj deloval Vladislav Bizant.

Razlog so leta 
Poslavlja pa se tudi celjski škof Stanislav Lipovšek. Minuli mesec je namreč dopolnil 75 let, ko naj bi se po kanonu 401. Zakonika cerkvenega prava škof odpovedal svoji službi. Celjski škofovski sedež bo tako ostal prazen, ko bo Lipovškovo odpoved sprejel papež. Ostale premestitve v celjski škofiji pa preverite TUKAJ. (TMG)