november 21, 2022

Kakšni so prvi odzivi po volitvah?

V našem delu države veliko sprememb na čelu občin ne bo – v večini so zmagali dosedanji župani. Nova obraza bosta le v dveh občinah, Poljačanah in Vitanju, sta pa tudi dve občini, Celje in Laško, kjer bo zmagovalca dal šele drugi krog volitev. Kakšni so prvi odzivi?

V Celju in Laškem bo drugi krog, povsod drugod je zmagovalce županskih volitev dala že včerajšnja nedelja. (Foto: Štajerski val)

V Vitanju slovo Vetriha
Na Štajerskem valu smo pod drobnogled vzeli 21 občin Celjskega, Kozjanskega, Konjiškega in Slovenjebistriškega. Presenečenje je pripravil Andraž Pogorevc, ki bo novi župan občine Vitanje. Dobil je skoraj 55 odstotkov glasov in iz županske pisarne izrinil trenutnega župana Slavka Vetriha. V svojem prvem odzivu nam je povedal:

Pogorevc z 31 leti postaja tudi eden mlajših županov. Pri tem mu pomanjkanje vodstvenih sposobnosti očita odhajajoči župan Slavko Vetrih:


Andraž Pogorevc je novi župan občine Vitanje. (Foto: FB) 

Poljčane dobivajo županjo

Nov obraz na čelu občine bo tudi v Poljčanah, a tam je bilo to znano že pred volitvami, saj sedanji župan Stanislav Kovačič ni kandidiral. Med štirimi kandidati je gladko zmagala Petra Vrhovnik, ki je dobila skoraj 70 odstotkov glasov. Dan po volitvah smo jo poklicali: 



Na drugo mesto se je s slabimi 19 odstotki uvrstil Zoran Berdnik, tretji je bil Jožef Kohne, četrta Anita Jodl.

Petra Vrhovnik bo nova županja občine Poljčane. (Foto: osebni arhiv)

Na volišča spet 4. decembra
Dve občini sta v naših krajih, v katerih bo 4. decembra drugi krog županskih volitev. To sta Celje in Laško, ki sta tudi občini, kjer je bilo na glasovnici največ imen, v vsaki po 5. V Celju sta v boju ostala aktualni župan Bojan Šrot, ki je v prvem krogu dobil slabih 47 odstotkov glasov, in Matija Kovač, ki so mu volivci namenili dobrih 33 odstotkov podpore. Kaj je takoj po volitvah povedal Šrot?

Že sinoči smo govorili tudi s Šrotovim izzivalcem, Matijo Kovačem.

Na tretje mesto se je v Celju uvrstil Uroš Lesjak, na četrto Sandi Sendelbah, na peto Primož Brvar – vsi so dobili manj kot 10 odstotkov glasov.

Volivci bodo še enkrat na županskih volitvah glasovali tudi v Laškem. Tam je včeraj najvišjo podporo dobil Marko Šantej, dobil je nekaj več kot 46 odstotkov glasov:

Aktualni župan Franc Zdolšek je dobil dobrih 37 odstotkov podpore. Kako je komentiral rezultat:

V večini občin brez sprememb
V vseh ostalih občinah v našem delu države so volivci nov mandat zaupali sedanjim županom. V občini Šentjur je Marko Diaci, ki mu je nasproti stala poslanka Jelka Godec, gladko slavil - dobil je več kot 70 odsotkov glasov. Tudi z njim smo se pogovarjali takoj zatem, ko so komisije preštele glasove:

Kakšen pa je bil po porazu prvi odziv Jelke Godec?



Marko Diaci ostaja na čelu občine Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Že svoj osmi mandat je s skoraj 64-odstotno podporo osvojil župan Rogaške Slatine Branko Kidrič, ki je imel dva protikandidata. Povedal nam je:

Na drugo mesto se je v Rogaški Slatini uvrstil Robert Reich, ki je dobil slabih 26 odstotkov glasov, Albin Šrimpf je prejel okoli 10 odstotkov glasov.

Branko Kidrič bo na čelu občine Rogaška Slatina še osmi mandat. Župan je že vse od ustanovitve te občine. (Foto: Štajerski val)

V občini Žalec je Janko Kos že v prvem krogu premagal tri protikandidate. Dobil je skoraj 64-odstotno podporo:

Matjaž Krk je v Žalcu dobil okoli 16 odstotkov glasov, Srečko Lednik okoli 12, Blaž Kolar pa dobrih 8 odstotkov.

V Slovenskih Konjicah je bilo nekoliko bolj tesno - aktualni župan Darko Ratajc je Jureta Levarta premagal s slabimi 56 odstotki. Tudi z njim smo spregovorili na nedeljski večer:


Za Darka Ratajca bo novi mandat drugi na čelu občine Slovenske Konjice. (Foto: Štajerski val) 

V občini Slovenska Bistrica, kjer so vse glasove prešteli šele okoli polnoči, župan ostaja Ivan Žagar, podprlo ga je skoraj 70 odstotkov občank in občanov, ki so šli na volišča. Poklicali smo ga to dopoldne: 



Ljubo Poles je v Slovenski Bistrici dobil slabih 23 odstotkov glasov, Matej Španinger 5, Romana Brzin pa manj kot 3 odstotke.

V Bistrici ob Sotli, kjer je bila precej burna predvolilna tekma med Franjem Debelakom in Robertom Žučkom, je slavil aktualni župan Debelak, ki je dobil nekaj več kot 62 odstotkov glasov. Kaj je dejal v svojem prvem odzivu?

V Zrečah je slavil Boris Podvršnik s 66-odstotno podporo, premagal je Vladimirja Kukavico in po zmagi dejal:

 

Enega protikandirata, Fredija Ferčeca, je imel tudi aktualni župan Rogatca Martin Mikolič. Še naprej ostaja župan, dobil je skoraj 75 odstotkov glasov: 

V Oplotnici bo še naprej župan Matjaž Orter, podprlo ga je okoli 59 odstotkov volivcev. Kaj nam je povedal ob izvolitvi?

Na drugo mesto se je v Oplotnici uvrstil Andrej Kos, ki je dobil 35 odstotkov glasov, Stanislav Volčič jih je prejel okoli 6 odstotkov.

Vojniški župan Branko Petre je imel eno protikandidatko, Barbaro Leder, gladko jo je premagal, dobil je več kot 76,5-odstotno podporo. Povedal nam je:

Na Dobrni bo še našprej župan Martin Brecl, ki je dobil 60 odstotkov glasov in premagal Bojana Felicijana. Kakšen je bil njegov prvi odziv?

V Štorah tudi ne bo spremembe na županskem stolčku – volitve je gladko, z več kot 70 odstotki – dobil Miran Jurkošek. Simon Kroflič je prejel dobrih 23 odstotkov, Emil Kačičnik pa slabih 6. Jurkošek nam je povedal:

Še v eni majhni občini, Makolah, so volivci še en mandat zaupali Francu Majcnu. Dobil je 56 odstotkov glasov. Še najbolj se mu je s 40 odstotki približal Danilo Lončarič, Jožefa Trola pa so podprli manj kot štirje odstotki volivcev. Tudi z županom Makol smo spregovorili: 


Franc Majcen bo še naprej vodil občino Makole, ostaja nepoklicni župan. (Foto: Štajerski val)

Župani, ki so lahko mirno spremljali štetje glasov

Štirje župani s Kozjanskega pa na volitvah sploh niso imeli protikandidata in so tako sinočnje štetje glasov lahko spremljali zelo mirno. Zanimalo jih je predvsem, kakšno podporo bodo v občinskih svetih dobile njihove stranke oziroma liste. Tudi z njimi smo se pogovarjali na povolilni večer. Župan Matija Čakš iz Šmarja pri Jelšah, ki je dobil drugi mandat, nam je povedal:

Za Petra Misjo, župana občine Podčetrtek, so bile to že pete volitve, na katerih ni imel protikandidata. Povedal nam je:


Peter Misja na volitvah znova ni imel protikandidata. (Foto: FB)

Občina Kozje bo še naprej imela župajo – tudi Milenca Krajnc je bila med tistimi, ki na volitvah niso imeli protikandidata:

Edini kandidat pa je bil tudi Franc Leskovšek v Dobju. V novem mandatu bo najstarejši župan v državi. Tudi z njim smo se pogovarjali.

Na včerajšnjih volitvah sicer nismo izbirali le županov in županj, pač pa tudi mestne in občinske svetnike in svetnice ter člane in članice mestnih, krajevnih in vaških skupnosti. Rezultate teh volitev najdete TUKAJ. (AD, NS, ViP, KŽ)