november 25, 2021

Kar je za nekoga odpadek, je lahko za drugega še uporabno

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je. Vsak od nas letno zavrže več kot 300 kilogramov odpadkov, med njimi je tudi precej še uporabnih stvari.

Marinka Vovk svetuje, da predmete, ki so še uporabni, prinesemo v katerega od centrov ponovne uporabe. (Foto: Štajerski val)

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov bo na temo izzivov preprečevanja ustvarjanja odpadkov jutri spletna odprta razprava, nanjo se lahko prijavite preko facebooka OKP Rogaška Slatina.

Direktorica Centrov ponovne uporabe, ki so tudi v Rogaški Slatini, Vojniku in Slovenskih Konjicah, Marinka Vovk razlaga, da lahko vsak od nas prispeva k temu, da je odpadkov manj. "Še preden nekaj kupimo, premislimo - mogoče to že imamo doma v neki drugi obliki, ali pa tega sploh ne potrebujemo. Kontradiktorno prihaja črni petek, ki spodbuja množične nakupe. A premislimo, preden nekaj kupimo," poudarja. Pri tem pa izpostavlja, da vseh izdelkov ne moremo obravnavati kot odpadke, saj so za koga še lahko uporabni. "Otroci prerastejo igrače ali opremo, doma imamo kup krožnikov, gospodinjskih aparatov, elektronskih naprav, knjig in oblačil ... Zakaj bi nam polnili police, če jih ne uporabljamo? Vse, kar imamo doma in je še uporabno, sploh ni odpadek," pravi Vovkova. A če se ljudje tega ne zavedajo in take predmete zavržejo, se ti v smeteh umažejo in uničijo ter res postanejo odpadek. Zato svetuje, da jih raje odnesemo v center ponovne uporabe. Če pa so predmeti neuporabni, jih pravilno zavržimo. Sicer pa Marinka Vovk opozarja, da so v tem času velik okoljski problem tudi odpadne maske in testi. Prisluhnite ji v spodnjem pogovoru.