september 19, 2022

Preveri, ali bo župan tvoje občine spet kandidiral

20. novembra bodo lokalne volitve. Predvolilne vročice še ni čutiti, napovedi županskih kandidatur praktično še ni. Mi smo preverili med aktualnimi župani v občinah na Celjskem, Kozjanskem, Konjiškem in Slovenjebistriškem, ali se bodo potegovali za nove mandate.

Lokalne volitve bodo 20. novembra, morebitni drugi krog izbora županov pa bo 4. decembra. (Fotografija je simbolična, foto: Štajerski val)

Nekateri še skrivnostni
Nekateri aktualni župani so svojo vnovično kandidaturo napovedali že pred meseci, nekateri pa so še skrivnostni. Da se še niso odločili, pravijo župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, ki je na čelu občine od leta 1994, župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je župan štiri mandate, na zadnjih volitvah pa ni imel nobenega protikandidata, ter župan občine Laško Franc Zdolšek, ki končuje svoj tretji mandat. Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar naj bi svojo odločitev sprejel danes, župan občine Dobje Franc Leskovšek pa v roku dveh tednov.

Potrdili kandidaturo, podrobnosti pa še niso predstavili
Že pred meseci je svojo vnovično kandidaturo – za svoj drugi mandat – napovedal župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, prav tako si novega mandata želi šentjurski župan Marko Diaci, pa tudi župan občine Žalec Janko Kos, ki pravi:

Že pred časom je vnovično kandidaturo napovedal tudi Bojan Šrot, ki največjo občino na Celjskem – Mestno občino Celje – vodi že od leta 1998. Znan je že njegov prvi protikandidat, boj za županski stolček Celja je avgusta napovedal Matija Kovač.

Da si želijo še naprej sedeti na županskem stolčku, so nam potrdili tudi župani občin Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, Štore Miran Jurkošek, Vojnik Branko Petre, Makole Franc Majcen, Vitanje Slavko Vetrih in Dobrna Martin Brecl. Brecl je ob našem preverjanju dejal:

Za svoj drugi mandat na čelu občine Slovenske Konjice se bo na novembrskih županskih volitvah potegoval Darko Ratajc, ki pravi:

Novega mandata si želi tudi župan občine Zreče Boris Podvršnik, ki nam je v avgustu dejal: »Izzivov ne manjka, tako da, če nam bodo zvezde naklonjene, bomo poskušali še enkrat kandidirat.«

Ni pa sicer še nobeden od aktualnih županov, ki se bodo znova podali na volitve, svoje kandidature javnosti še podrobneje predstavil.

Upokojil se bo
Je pa doslej v naših krajih le en župan, ki je že dejal, da se po volitvah od županskega stolčka poslavlja. To je župan občine Poljčane Stanislav Kovačič, ki pravi:

V Poljčanah bo konec leta tako gotovo prišlo do spremembe v vodstvu občine.

Župani občin Kozje, Milenca Krajnc, Rogatec, Martin Mikolič, in Oplotnica, Matjaž Orter, se prejšnji teden na naše klice niso odzvali. (UR)