maj 26, 2022

Kdaj v Rogaški in Šmarju dovolj zdravnikov?

Tudi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah pesti pomanjkanje zdravnikov. Rešitve se poleti obetajo v Zdravstveni postaji Rogaška Slatina, v Šmarju pri Jelšah naj bi kadrovsko stisko omilili do konca leta.

V Zdravstveni postaji Rogaška Slatina od julija naj ne bi bilo več pacientov brez osebnega zdravnika. (Foto: Štajerski val)

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, ki zdravstveno oskrbo zagotavlja v šestih občinah Obsotelja in Kozjanskega, in sicer Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, že nekaj časa pesti kadrovska stiska. Zdravstveni postaji Rogaška Slatina je pred kratkim grozilo, da bo ostala brez družinskih zdravnikov. Po odpovedih dveh zdravnikov je zaradi preobremenjenosti svoj odhod že napovedala še tretja zdravnica.

V Rogaški nova zaposlitev
Zdaj se bo, kot kaže, situacija nekoliko umirila. Včeraj je na seji slatinskega občinskega sveta direktor zdravstvenega doma Anton Zidar napovedal, da bo sredi julija delo v Zdravstveni postaji Rogaška Slatina začela nova zdravnica, ki bo prišla iz Slovenske Bistrice, ob tem se je doslej edina družinska zdravnica v Rogaški Slatini odločila, da ostane. Pogodbeno bosta v zdravstveno postajo tri dni v tednu prihajala dva zdravnika. Tako bodo, zagotavlja Zidar, oskrbo zagotovili vsem, skoraj 500, občanom, ki so zdaj brez zdravnika. Župan Branko Kidrič pravi, da so s tem rešili zdravstveno postajo, kar se tiče delovanja v okviru javnega zavoda. Trenutno v Rogaški že delujejo trije koncesionarji, dve zdravnici imata prostore v zdravstveni postaji, zdravnik pa ima ambulanto drugje v kraju. Za dodeljevanje koncesij se tako Občina Rogaška Slatina ni odločila. Zakaj, župan Branko Kidrič:

Nekateri občinski svetniki so ob tem izpostavili, da občina plačuje nadstandardno dežurno službo, ki se ne izvaja. Zidar odgovarja:

Kidrič pri tem pravi:

Tako dežurna služba trenutno za vseh šest občin ostaja organizirana kot doslej.

V Šmarju več zdravnikov do konca leta
Kar nekaj kadrovskih izzivov je tudi v zdravstvenem domu v Šmarju pri Jelšah. Anton Zidar:

Zidar pričakuje, da se bo kadrovska stiska delno rešila do konca leta - jeseni bo namreč eden od zdravnikov, s katerim že sodelujejo, zaključil specializacijo in bo lahko prevzel delo v ambulanti, prav tako se s porodniškega dopusta vračata dve zdravnici. Upa pa, da bodo uspeli tudi v Šmarju zaposliti še kakšnega novega zdravnika. (TMG)