maj 31, 2018

Kdaj z vlakom med Imenim in Zagrebom?

Župani z obeh strani Sotle so v Podčetrtku včeraj potrdili namero o ponovni vzpostavitvi železniške proge Imeno-Kumrovec-Savski Marof, ki je bila ukinjena pred 20 leti. Prepričani so, da bi železniška povezava tem krajem prinesla gospodarski in turistični razvoj.

Župan Podčetrtka Peter Misja z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, predstavnikoma SŽ in župani občin z obeh strani Sotle.

Pričakujejo zeleno luč politike
Železniško progo med Imenim in Zagrebom so ukinili pred dvema desetletjema zaradi upadanja števila potnikov, s čimer je postala povezava za Slovenske in Hrvaške železnice nedobičkonosna. Župani občin, skozi katere vodi proga, se v zadnjih letih vse bolj zavzemajo za ponovno vzpostavitev povezave, zamisel so na včerajšnjem sestanku podprli tudi Matjaž Krajnc, direktor Slovenskih železnic - Infrastruktura, Boštjan Koren, direktor potniškega prometa na Slovenskih železnicah in slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, po navedbah hrvaških županov imajo posluh za projekt tudi Hrvaške železnice. "Na sestanku smo sklenili, da bomo prizadevanja za progo nadaljevali, pri čemer bomo ostro pismo naslovili na politiko, ji sporočili, da si želimo revitalizacije proge, prav tako bomo v kratkem sklicali sestanek z vsemi pristojnimi, torej z ministrstvi za promet Slovenije in Hrvaške,« je po srečanju povedal gostitelj, župan Podčetrtka Peter Misja. Tako kot ostali udeleženci sestanka je prepričan, da za ponovno vzpostavitev železniške povezave ni več ovir, bo pa treba soglasje za uresničitev projekta dobiti še v vrhu politike. Ponovno ureditev proge podpira tudi aktualni slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da bi železnica preprečila izseljevanje prebivalcev iz tega območja, zelo pomembna pa bi bila tudi za razvoj gospodarstva in turizma na obeh straneh meje. Podrobneje lahko ministru Počivalšku prisluhnete na spodnji povezavi. (SP)

Datoteke

Minister Počivalšek o pomenu proge