september 12, 2018

Kdo bo gradil jez na Sotli?

Predstavniki Hrvaške in Slovenije so v Podčetrtku predstavili nadaljevanje prizadevanj za postavitev zapornice na reki Sotli, ki je osnova za oživitev Vonarskega jezera. 1,7 milijona evrov vreden projekt je v fazi izbora izvajalcev del, končan naj bi bil do maja 2019.

Ob predstavitvi projekta v Termah Olimia: Tomaž Prohinar, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode, Zoran Đurokovič, direktor Hrvatskih vod, in Peter Misja, župan občine Podčetrtek. (foto: Radio Štajerski val)

Država išče ugodnejšega izvajalca
Direkcija Republike Slovenije za vode je s partnerjem Hrvatske vode v Termah Olimia predstavila mednarodni projekt Frisco 2.1, katerega cilj je zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju reke Sotle. V sklopu milijon in 700 tisoč evrov vrednega projekta bosta državi posodobili in nadgradili pregrado Vonarje. Kot je povedal Tomaž Prohinar, direktor slovenske direkcije za vode, bosta državi jez gradili ločeno, vsaka s svojim gradbincem, a s skupnim nadzorom. "Slovenija je razpis že izvedla in ga ponovila, ker na prvem ni bilo nobene ponudbe. V drugo smo prejeli eno ponudbo, ki pa je presegla ocenjeno vrednost del. Hrvaška bo razpis objavila v prihodnjih dneh,« je dejal Prohinar in dodal, da je vrednost modernizacije in nadgradnje pregrade Vonarje na slovenski strani ocenjena na 400 tisočakov, na hrvaški strani pa okoli milijon evrov.

Jez do maja 2019
Predstavniki države upajo, da bodo z izvajalci skozi pogajanja le našli ustreznega ponudnika in da se bo lahko gradnja jezu začela čimprej. »Na slovenski strani pričakujemo začetek del še to jesen in dokončanje v predvidenem roku, to je maja prihodnje leto,« je napovedal Prohinar. Optimističen o ureditvi zapornice je tudi Zoran Đurković, direktor Hrvatskih vod, ki je izpostavil, da gre kljub ločenim gradbenim delom za skupen čezmejni projekt. "Vsaka stran ve, kaj in v kakšnem časovnem obdobju mora postoriti, zato uresničitev projekta ni pod vprašanjem," je prepričan Đurokovič. Župan Podčetrtka Peter Misja pa je na predstavitvi poudaril, da bo ureditev jezu na reki Sotli pomenila večjo poplavno varnost za kraje na obeh straneh Sotle, hkrati bo osnova za težko pričakovano oživitev Vonarskega jezera, od katerega si občini Podčetrtek in Rogaška Slatina obetata velik turistični potencial. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku. (SP)

POVEZANI PRISPEVKI:
Pregrada na Vonarju do prihodnjega poletja
Država bo ojezerila Vonarsko jezero
Optimistične napovedi za oživitev Vonarskega jezera

Datoteke

Peter Misja o pomenu projekta