september 24, 2021

Šentjurčani ob prazniku nagradili zaslužne občane in društva

Občina Šentjur je sinoči proslavila občinski praznik. Ob tem je nagradila najzaslužnejše občane in društva.

Šentjurski nagrajenci z županom. (Foto: Štajerski val)

Letos kar dve Ipavčevi plaketi
Prejemnici najvišjega letošnjega priznanja občine Šentjur, Ipavčeve plakete, sta dve. Albini Karmuzel, dolgoletni gonilni sili Občinske zveze prijateljev mladine Šentjur, so plaketo namenili za dolgoletno nesebično predanost prostovoljnemu delu za socialno šibkejše, v katerega, kot so zapisali v obrazložitvi, vlaga nadčloveške napore, opozarja na krivice, izključenost, na okorelost sistema socialnega varstva in trka na vest družbe, organizira donatorske akcije ter poskuša izboljšati pogoje za najmanj privilegirane, s poudarkom na mladih in otrocih. 

Z Ipavčevo plaketo so počastili tudi Slavo Kovačič. »Plaketo prejme za dolgoletni prispevek na področju kulturnega in družabnega življenja v Krajevni skupnosti Ponikva, za predanost poslanstvu pri ohranjanju lokalne kulturne in zgodovinske dediščine, s poudarkom na prizadevanjih za promocijo in spomin na delo ter življenje kartografa in geografa Blaža Kocena, ki je po zaslugi njenega življenjskega dela postavljen na narodni zemljevid velikih slovenskih osebnosti,« piše v obrazložitvi. Slava Kovačič, ki bo to nedeljo doplonila 88 let, je med drugim zaslužna za spominsko obeležje in spominsko sobo Blaža Kocena na Hotunju pri Ponikvi ter za to, da tamkajšnja šola nosi ime po geografu in kartografu, ki se je rodil pred 200 leti in umrl pred 150 leti. Prejemnica Ipavčeve plakete pravi:  



Pihalni orkester Šentjur je zaigral tudi priredbe skladb Ipavcev. 


Komu tri pisna priznanja?

Na slovesnosti ob občinskem prazniku, ki jo je z glasbo popestril Pihalni orkester Šentjur, so podelili tudi pisna priznanja občine Šentjur. Prejeli so ga Čebelarsko društvo Ponikva, ob 100-letnici delovanja društva ter za ohranjanje tradicije, predajanje čebelarskega znanja mladim, skupno skrb za društveni čebelnjak ter za osveščanje o pomenu čebel pri ohranjanju zdravega okolja, naravnega ravnovesja in lokalni pridelavi hrane. Mi smo se s predsednikom društva Slavkom Špurom pogovarjali v naši kmetijski oddaji, prisluhnite ji TUKAJ

Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje, odbor za Šentjur-Dobje, je pisno priznanje prejelo ob 30-letnici osamosvojitve, za zasluge in pogumna dejanja v času vojne za Slovenijo, za ohranjanje častnega spomina na medvojne dogodke in padlega policista Stanislava Straška, za skrb za zaslužne člane ter konstruktivno sodelovanje z lokalno skupnostjo. Predsednik odbora, leta 1991 pa komandir šentjurske milice, Franc Kokot, je ob prejemu priznanja dejal: 

Pisno priznanje občine Šentjur je prejel tudi Anton Špan, in sIcer za dolgoletno aktivno delovanje v lokalni skupnosti, za vodenje ter koordinacijo v Krajevni skupnosti Planina pri Sevnici, za požrtvovalno delo v številnih društvih in za angažma v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Šentjur. Pravijo mu, da je pravi motor dogajanja. Kaj ga žene? 

Priznanje župana ter nagrade uspešnim mladim 
Pisno priznanje župana občine Šentjur pa je župan Marko Diaci letos podelil Gizeli Mogilnicki. V obrazložitvi je zapisano, da je priznanje dobila "za aktivno delovanje v Društvu upokojencev Šentjur v okviru sekcije Klepetulj, vključevalni in povezovalni odnos, motiviranje generacije tretjega življenjskega obdobja za nova znanja, ustvarjalnost, druženje ter medgeneracijsko sodelovanje."

Občina Šentjur ob vsakem prazniku nagradi tudi najuspešnejše učence, s pisnim priznanjem s knjižno nagrado. Prejeli so ga Leja Planko iz OŠ Slivnica pri Celju, Teja Gorjup iz OŠ Dramlje, Leila Vouk iz OŠ Planina pri Sevnici, Aleksandra Čander Poljšak iz OŠ Hruševec, Larisa Špur iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, Gašper Lukanc iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, dijak Šolskega centra Šentjur Damir Hudina Hrnić ter Matija Lakner iz Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. (AD)