november 5, 2018

Kilometri asfaltiranih cest kupujejo volitve

Še manj kot dva tedna sta do lokalnih volitev. V vsej državi želi na županske stolčke sesti . Mi smo pri političnem analitiku preverili, kaj bo najbolj zaznamovalo tokratne volitve in kaj sploh najbolj vpliva na to, kateremu kandidatu dajo ljudje svoj glas.

V kampanji je že tradicionalno veliko obljub za obnove cest. Koga bodo popeljale na cilj kot zmagovalce? (Foto: Pixabay)

Neodvisni kandidati, povratniki, ženske …
Na volitvah 18. novembra bomo izbirali župane, mestne in občinske svetnike, pa tudi predstavnike v svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti. Največ pozornosti bodo seveda požele volitve za župane. V vseh 212 slovenskih občinah si županske funkcije želi 688 kandidatov. Med njimi je natanko 100 žensk. Najmlajši kandidat je star 24 let, najstarejši 78. In kaj je tisto, na kar so letos še posebej pozorni analitiki volitev? Prof. dr. Miro Haček iz Fakultete za družbene vede v Ljubljani je za naš radio dejal:

 

Najbolj prepričajo konkretne obljube
Število kandidatov v posameznih občinah je zelo različen, tako bo tudi boj ponekod bolj vroč, drugje manj. Županski kandidati volivce nagovarjajo na najrazličnejše načine, obljub je ogromno. Kaj pa običajno najbolj prepriča volivce?

 

Kandidati imajo še manj kot dva tedna časa, da prepričajo volivce, da si prav oni zaslužijo njihov glas. So pa bodoči župani že znani v 36 občinah, kjer je le en kandidat. Vsa imena kandidatov za župane, občinske in mestne svetnike ter člane svetov četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti v svoji občini lahko sicer najdete TUKAJ. (AD)

 

 

 

 

 

 

 

 


Prof. dr. Miro Haček s katedre za analizo politik 
in javno upravo na FDV. (Foto: FDV)