november 21, 2021

Kje imajo najbolj urejena javna stranišča?

V petek, 19. novembra, smo obeležili svetovni dan stranišč. Generalna skupščina Združenih narodov je dan razglasila, da poudari prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer po svetu, saj velik del človeštva še vedno nima ustreznih toaletnih prostorov. V Sloveniji temu dnevu poseben poudarek posvečajo v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen, ki na pomen urejenih in dostopnih stranišč opozarjajo z ocenjevalno akcijo javnih stranišč. Kakšni so letošnji rezultati?

Javna stranišča so zelo pomembna, sploh za osebe s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi, ki stranišče velikokrat potrebujejo nenadoma in zelo hitro. (Foto: Pixabay)

Ocenili 158 stranišč
Društvo za kročnično vnetno črevesno bolezen je na sklepni prireditvi izbora Naj javno stranišče 2021, ki je bila delno v živo, delno pa prek spleta, podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji v letošnjem letu. Komisija društva je med akcijo prevozila 4063 kilometrov in ocenila javna stranišča na 158 lokacijah po vsej Sloveniji. Preverila je, kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 84 ostalih občinah ter 56 bencinskih servisih ob avtocestah. Ocenjevala je dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Najbolje na Ptuju in v Krškem
Priznanje Naj javno stranišče za leto 2021 v kategoriji mestnih občin je prejela Mestna občina Ptuj z doseženimi 4,75 točkami od 5,00 možnih. V kategoriji ostalih občin je zmagala Občina Krško s 4,98 točkami, v kategoriji bencinskih servisov pa Bencinski servis Petrol Mlake, smer Italija, s 4,14 točkami. Podelili pa so tudi straniščno metlico, in sicer za najslabše urejena javna stranišča. Med mestnimi občinami jo je dobila Mestna občina Nova Gorica, ki je zbrala le 2,45 točke. V kategoriji ostalih občin je straniščno metlico dobila Občina Vrhnika, med bencinskimi servisi pa Bencinski servis OMV Lukovica, smer Ljubljana.

Kakšna so stranišča v Savinjski regiji?
Med 11 mestnimi občinami sta bili iz Savinjske regiji ocenjeni 2. Javna stranišča v Velenju so zbrala oceno 4,33 in zasedla 6. mesto, slabše pa se je odrezalo Celje, ki je pristalo na predzadnjem, 10. mestu, z oceno 3,96. Med ostalimi ocenjenimi občinami je Rogaška Slatina, ki je v preteklosti v tej akciji že slavila, tokrat dosegla 4. mesto, njena javna stranišča je komisija ocenila s 4,57 točke. Laško je z oceno 4,25 na 14. mestu, Šentjur z oceno 4,23 na 17. mestu, Žalec z oceno 3,951 na 26. mestu, Slovenske Konjice z oceno 3,948 na 28. mestu. 

Ponekod javnih stranišč sploh ni
Je pa komisija obiskala tudi kraje, kjer je ugotovila, da javnih stranišč sploh nimajo. V Savinjski regiji so to občine Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah, Vojnik, Zreče, Mozirje in Šoštanj. Tem občinam je komisija podelila zidak, za spodbudo, naj uredijo javna stranišča. (AD)