oktober 2, 2022

Čebele poskrbele za odličen med, a čaka jih boj za preživetje

Letina medu je dobra in kakovostna, a čebelarje skrbi, kako bodo čebele preživele zimo, saj si niso zagotovile dovolj hrane.

Letošnje leto bo za čebelarje in njihove varovanke zapisano kot uspešno. Letina medu je dobra, tudi kakovosten je. A zima prinaša nove izzive. O tem smo se pogovarjali s predsednikom Čebelarskega društva Laško Francem Šolarjem. Spregovorili smo tudi o 120-letnici njihovega društva.

Po treh letih, ko so bile letine medu slabe, so letos čebelarji veseli dobrega pridelka. (Fotografija je simbolična.)

V Laškem so ponosni na bogato čebelarsko dediščino. Čebelarsko društvo Laško letos praznuje 120-letnico, ki so jo že počastili s slavnostno akademijo, na kateri so s priznanji nagradili najzaslužnejše člane in podpornike. Ob visokem jubileju so izdali tudi zbornik, v katerega so zajeli obdobje svojega delovanja v zadnjih dvajsetih letih. Zanimanje za čebelarstvo iz leta v leto raste, pravi predsednik društva Franc Šolar. Kako pa je s pridobivanjem novih članov? Tu je zgodba bolj zapletena:

Šolar pravi, da je Laško, zaradi tesnega sodelovanja različnih deležnikov v lokalni skupnosti, postalo prava čebelja družina. Kako pa so svoje delo letos opravile čebelice? Šolar pravi, da zelo dobro: 



Franc Šola pravi, da se jesenskih prehladov lažje obranimo z žlico ali dvema medu na dan. (Foto: osebni arhiv)

Franc Šolar, ki je v čebelarstvo vpet tudi v domačem Čebelarstvu Šolar, nam je zaupal še marsikaj zanimivega, prisluhnite mu v spodnjem pogovoru. Z njim se je pogovarjala Nina Slak. (NS)