oktober 26, 2018

Kmetijska zadruga Šmarje slavi 70 let

V Podčetrtku je slovesno ob 70. obletnici ustanovitve Kmetijske zadruge Šmarje in 30-letnici delovanja Hiše vin Emino. Zadruga, ki združuje okoli 500 članov, je ena najbolj prepoznavnih gospodarskih družb v Obsotelju in na Kozjanskem. Prihodnje leto načrtuje novo naložbo – širitev Hiše vin Emino.

Vodja Hiše vin Emino Matija Jagrič, predsednik Kmetijske zadruge Šmarje Stanko Javornik, direktor Vinko But in vodja komercialne Zvonko Drofenik.

Med največjimi v Sloveniji
Kmetijska zadruga Šmarje je s 500 člani ena največjih zadrug v Sloveniji. Od leta 1948, ko je bila ustanovljena, se je ukvarjala z različnimi dejavnostmi, svojo današnjo organiziranost pa je po besedah direktorja Vinka Buta dobila po letu 1990. Kot pravi But, nenehno sledijo novostim in se prilagajajo potrebam članov in ostalih kupcev. Usmerjeni so v različne dejavnosti. "Dandanes je glavna dejavnost odkup mleka in goveda, potem sledi oskrba z repromaterialom, ki jo nudimo v naših 8 kmetijsko-tehničnih trgvinah, imamo tudi živilske trgovine, gostinsko dejavnost Zadružnik in pridelavo vina v Hiši vin Emino", je dejal But in dodal, da zadruga na leto odkupi skoraj 300 glav živine, več kot 13 milijonov litrov mleka, 440 ton grozdja in proda več kot 200 tisoč litrov vina. Po prihodkih se uvršča med 12 največjih zadrug v Sloveniji. Leta 2017 so po njegovih besedah ustvarili 17, 5 milijona evrov prihodkov, konec letošnjega leta jih pričakujejo okoli 18 milijonov.

Praznovanje častitljivih jubilejev KZ Šmarje in Hiše vin Emino so popestrili Prifarski muzikanti, ki so se s pesmijo sprehodili po slovenskih pokrajinah.
 
Ob 30-letnici širitev vinske kleti  
Letos mineva tudi 30 let od ustanovitve nekoč Kleti Imeno, danes Hiše vin Emino, ki je v zadnjih letih močno povečala prepoznavnost, prodajo in kakovost vin. Da so vina iz šmarsko - virštanjskega okoliša vse bolj cenjena, dokazujejo laskava priznanja iz Slovenije in tujine, kot so Decanter, Great American International Wine Competition, Finger lakes international wine competition in Vino slovenia.
Ob obletnici je direktor But napovedal novo naložbo, in sicer širitev Hiše vin Emino, za kar so uspeli pridobiti tudi evropski denar. "Nekoliko smo utesnjeni z proizvodnimi prostori in te načrtujemo v prihodnjih letih razširiti, prav tako želimo spremeniti podobo trgovine in povečati atraktivnost naše turistične ponudbe," je dejal But in dodal, da bodo milijon 178 tisoč evrov vredno naložbo uresničili do leta 2020. Več o rezultatih poslovanja in prihodnjih izzivih KZ Šmarje je Vinko But v spodnjem posnetku razkril v pogovoru s Snežano Prebil.
(besedilo: SP, foto: KZ Šmarje in Štajerski val)

POVEZANE VSEBINE:
V Hiši vin Emino podirajo rekorde

Galerija slik

Datoteke

Vinko But o zadrugi