november 13, 2022

Kozjanske jablane sadijo tudi drugod po Sloveniji

V Kozjanskem parku so v začetku meseca začeli prodajo ekoloških sadik tradicionalnih sort jablan in hrušk, ki jih vzgajajo v ekološki drevesnici Kozjanskega parka. Letos je sadjarjem na voljo preko 60 različnih sort. Pričakovati je, da bodo sadike zaradi velikega zanimanja hitro pošle.

Idealen čas za sajenje sadnega drevja je od novembra pa do zgodnje pomladi pred brstenjem sadnega drevja, pravi strokovnjak Adrijan Černelč. (Foto: Borut Domitrovič)

Na Čerčkovi domačiji v Podsredi je Kozjanski park letos pridelal širok nabor ekoloških sadik sadnega drevja, saj lahko sadjarji izbirajo med več kot 45 starimi sortami jablan in 15 sortami hrušk. Po besedah vodje drevesnice Adrijana Černelča so vse sadike Kozjanskega parka cepljene na sejanec, primerne pa so za travniške sadovnjake in ohišnice. „Izbor sadik se hitro krči, saj je zanje precej zanimanja. Po njih povprašujejo ne samo prebivalci zavarovanega območja, temveč tudi sadjarji iz drugih koncev Slovenije,“ pravi Černelč in dodaja, da so med ljudmi najbolj priljubljeni bobovec, carjevič, krivopecelj, kanadka, zlata parmena, štajerski mošancelj, lepocvetka, londonski peping. Nekaj koristnih napotkov za sajenje sadnega drevja in o napakah, ki jih sadjarji pri tem opravilu najpogosteje zagrešijo, je Adrijan Černelč povedal v kmetijski oddaji. Prisluhnite mu na spodnji povezavi v pogovoru s Snežano Prebil.


Drevored starih kozjanskih sort v Podsredi. (Foto: Borut Domitrovič)