februar 18, 2020

Knežje mesto ima novega častnega meščana

Celjski mestni svetniki so na današnji seji potrdili letošnje dobitnike občinskih priznanj in naziva častni meščan. Celjskih grbov se bo razveselili 13 nagrajencev, častni meščan pa je postal arhitekt Janko Hartman.

Mestna občina Celje praznuje 11. aprila, takrat bodo nagrade tudi slovesno podelili. (Foto: Radio Štajerski val)

Zaznamoval arhitekturno podobo mesta
Letošnji prejemnik naziva častni meščan Janko Hartman si je priznanje, kot je zapisano v obrazložitvi, prislužil za izjemen arhitekturni prispevek pri urbanem razvoju starega mestnega jedra in restavriranju pomembnih mestnih zgradb ter snovanju poslovno stanovanjskih stavb, s katerim je bistveno zaznamoval arhitekturno podobo mesta Celje. Hartman je bil nekaj let kot mestni arhitekt zaposlen tudi na celjski občini. V tem času sta prenovo doživela Celjski in Narodni dom, pa tudi železniška postaja.

Komu celjski grbi?
Hartmanu bodo naziv slovesno podelili ob prazniku Mestne občine Celje, 11. aprila. Takrat bodo podelili še en zlati grb, po tri srebrne in bronaste grbe ter šest kristalnih grbov. Celjskega grba zlatega leska se bo razveselil direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina, srebrnih pa ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko, Ekonomska šola Celje in Nogometni klub Celje. Bronasti celjski grbi bodo šli letos v roke direktorju Zgodovinskega arhiva Celje Borutu Batagelju, amaterskemu gledališkemu igralcu Lenartu Horvatiču in Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje. Kristalne grbe za študijske dosežke bodo letos prejele Lucija Dežan, Hana Fideršek, Sara Jeromel, Lea Kukovičič, Nuša Ofentavšek in Hana Šrot. (NS)