september 14, 2021

Koga vse bodo danes obiskali premier in ministri?

Vlada je v okviru svojih terenskih regijskih obiskov v Savinjski regiji. Del srečanj je bil že včeraj, osrednje dogajanje pa bo danes.

Vlada je prejšnji teden obiskala Goriško regijo, danes pabo v naših krajih. (Foto: FB Vlada)

V okviru regijskega obiska je bil predsednik vlade Janez Janša že včeraj popoldne v žalskem podjetju Vial Automotiv. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil v Velenju in Šoštanju – med drugim v Tešu in Premogovniku Velenje. Že včeraj je obisk začel tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, bil je v Domu starejših Laško. Obiskal je tudi laški Ekvilib inštitut – podelil mu je certifikat Družbeno odgovorni delodajalec. Obrambni minister Matej Tonin pa je obisk Savinjske regije začel s sinočnjim srečanjem s predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška.

Osrednji del vladnega obiska v Savinjski regiji pa bo danes. Celotna vlada ga bo začela z delovnim posvetom v Podčetrtku, končala z večerno javno tribuno na Celjskem sejmu, kjer bodo župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji. Vmes bodo premier, ministri in državni sekretarji obiskali različne kraje in različne ustanove ter podjetja.

Premier Janša se bo med drugim srečal z župani občin Zreče, Celje in Velenje, obiskal bo tudi Škofijo Celje.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo v Šmarju pri Jelšah na omizju s podjetniki na temo Načrta za okrevanje in odpornost ter aktualnih razpisov, v Rogaški Slatini pa se bo sestal s predstavniki občin in podjetij na temo Programa razvojnih spodbud za obmejna problemska območja.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo med drugim obiskal Psihiatrično bolnišnico Vojnik ter Zdravstveni dom Nazarje. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo v Domu Lipa v Štorah, v Domu Sv. Jožefa Celje ter v Centru za socialno delo Celje.

Del vladnega obiska je bil že včeraj, minister za delo Janez Cigler Kralj je med drugim v Laškem obiskal dom starejših. (Foto: Twitter Janez Cigler Kralj)

Šolska ministrica Simona Kustec si bo ogledala novi vrtec v Pristavi pri Mestinju v občini Podčetrtek, v občini Šentjur pa bo obiskala Podružično osnovno šolo Kalobje, ki domuje v zelo starem objektu, iz katerega so tudi morali preseliti vrtčevske otroke. Obiskala bo tudi Šolski center Šentjur.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo o naložbah v cestno infrastrukturo ter problematiki cest najprej spregovoril z županoma občin Rogatec in Rogaška Slatina, zatem še z županoma občin Šentjur in Štore, prav tako odhaja na pogovor k županom občin Celje, Polzela in Šmartno ob Paki.

Minister za obrambo Matej Tonin bo obiskal prostovoljni gasilski društvi Sela-Verače-Virštanj ter Velenje, sestal se bo tudi s predstavniki Gasilske zveze Žalec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa se bo med drugim seznanil z delom celjske policijske uprave ter policijskih postaj Šentjur, Laško in Žalec.

Minister za finance Andrej Šircelj bo v okviru vladnega obiska med drugim obiskal celjski Simbio in celjski Tehnopark, pričakujejo ga tudi na celjskem finačnem uradu ter v Razvojni agenciji Savinjske regije. Na Višjem sodišču v Celju bo pravosodni minister Marjan Dikaučič, ki ima na urniku tudi obisk Regionalne gospodarske zbornice Celje ter Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje.

V Šentjurju se bodo srečali načelniki upravnih enot iz celotne Savinjske regije, njihova sogovornica bo državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Urška Ban.

Kmetijski minister Jože Podgoršek ima na urniku med drugim obisk Mlekarne Celeia ter obisk hmeljarske kmetije v sodelovanju z Združenjem hmeljarjev Slovenije. Okoljski minister Andrej Vizjak bo dan začel s srečanjem z županom občine Bistrice ob Sotli, odhaja še v Šmarje pri Jelšah, kjer bo tema pogovora nadaljevanje izgradnje kanalizacijskega omrežja v Šentvidu in na Grobelnem ter izgradnja čistilne naprave Grobelno, ter v enoto Mehurček celjskega Vrtca Zarja, kjer si bo ogledal sanacijo tamkajšnje onesnažene zemljine. Tudi v Spodnji Savinjski dolini ga pričakujejo.

Kulturni minister Vasko Simoniti bo obiskal občino Rogaška Slatina in se srečal z županom, v Šempetru v Savinjski dolini pa si bo ogledal antično nekropolo.

Vladni obisk v Savinjski regiji bomo spremljali tudi na Štajerskem valu, v novicah, ki so na sporedu vsako polno uro. Zaključno srečanje predstavnikov vlade, županov, podjetnikov in ostalih subjektov pa bo mkogoče spremljati tudi v živo prek spleta, in sicer na naslovi: https://www.gov.si/neposredni-prenos. (AD)